Per què és important llegir Revisat per Revista Treball a . Sempre he estat una lectora voraç i una compradora de llibres compulsiva. A casa meva hi ha més de 10.000 volums i, com que tinc ànima de bibliotecària, estan t Sempre he estat una lectora voraç i una compradora de llibres compulsiva. A casa meva hi ha més de 10.000 volums i, com que tinc ànima de bibliotecària, estan t Rating: 0
Esteu aquí: Home » Cultura » Per què és important llegir

Per què és important llegir

Per què és important llegir

Sempre he estat una lectora voraç i una compradora de llibres compulsiva. A casa meva hi ha més de 10.000 volums i, com que tinc ànima de bibliotecària, estan tots fitxats. I a la darrera novel·la que he escrit, li he fet dir a un dels personatges –llibreter de vell– que observant la biblioteca personal d’algú pots saber com pensa; i que si algú no té llibres, cal que te’n malfiïs, perquè potser no pensa gaire.

Llegir, per a mi, és la millor manera de divertir-me, d’aprendre, de distreure’m… En definitiva, llegir em salva fins i tot de les pitjors desgràcies.

I és que llegir et permet capbussar-te en uns pensaments i uns sentiments que no són els teus, sinó els del protagonista de la novel·la que et té arravatada. Llegir et permet posar-te a la pell d’un personatge i viure una vida que, sense ser la teva, acaba també per ser-ho. Mentre ets a dins de la història, gràcies les neurones mirall del teu cervell, tu lector o lectora, ets la Colometa de La plaça del Diamant o ets l’Horacio Oliveira de Rayuela. I quan ja ets fora de la història, però encara tens la Colometa i l’Horacio dins la ment, els personatges continuen vius.

Aprofitant que ve Sant Jordi i potser et compraràs algun llibre, et vull fer unes quantes recomanacions:

NAJAT el HACHMI

Mare de llet i de mel. Edicions 62.

Retrata una dona marroquina que arriba a Catalunya com a immigrant, i les diverses discriminacions que pateix: com a dona i com a marroquina. Una història d’una altra cultura, la musulmana, que té molts punts en comú amb la nostra, entre ells, el patriarcat. El llenguatge també uneix dues cultures i això és reflecteix en l’originalitat de les imatges.

T

MARGARET ATWOOD

El conte de la serventa. Quaderns crema.

Una distòpia que posa els pèls de punta: un Estat teocràtic i totalitari que controla el cos de les dones i en el qual les més joves serveixen només per parir les criatures de les altres. Amb l’humor àcid i corrosiu de l’Atwood.

T

T

PEDRO MAIRAL

La uruguaya. Libros del asteroide.

La història d’un escriptor argentí que se’n va a Uruguai per cobrar uns diners, ja que no pot fer-ho al seu país, i també per retrobar-se amb una dona. Explica una crisi matrimonial en un to tan divertit i amb un ritme tan àgil que no et fa patir, sinó riure.

T

T

VITA SACKVILLE-WEST

Toda pasión apagada. Alfaguara.

Narra els últims temps d’una dona de més de vuitanta anys que ha viscut una vida molt còmoda, però a qui la mort del seu home la porta a preguntar-se si és aquesta la vida que hauria volgut. Aleshores decideix començar des de zero i prendre decisions per ella mateixa, cosa que descol·loca els seus fills. L’autora té un domini excepcional del llenguatge.

T

T

MARTA SANZ

Clavícula. Anagrama.

Parla d’un moment concret de la vida d’una dona: l’arribada a la menopausa. No és una visió optimista, però t’atrapa la manera d’escriure de l’autora: un llenguatge incisiu, unes imatges punyents i una mirada molt original.

T

T

PIERRE LEMAITRE

Tres dies i una vida. Bromera.

Una novel·la negra tan ben tramada que constitueix un veritable model. La construcció psicològica dels personatges és esplèndida, i sobre ella se sustenta gran part de la història.

T

T

T

GIACOMO MAZZARIOL

Mi hermano persigue dinosaurios. Nube de tinta.

Una novel·la juvenil que tothom hauria de llegir. Tendra i divertida.

T

T

T

T

REBECCA SOLNIT

Los hombres me explican cosas. Capitán Swing.

Heu sentit dir d’un home que fa un mansplaining? Són aquests homes que expliquen, amb condescendència, a una dona coses que ella coneix millor que no pas ells. El terme té l’origen en aquest llibre feminista, escrit amb humor i saviesa.

T

T

JAVIER PÉREZ ANDÚJAR

Paseos con mi madre. Tusquets.

Un llibre on l’autor parla del seu barri i, de retruc, de tots els barris de la perifèria de les grans ciutats. Escrit des de la ràbia i també des de l’amor –o almenys a mi m’ho sembla–, amb una mirada molt personal i un llenguatge impecable i hipnòtic.

T

T

JOAN COSCUBIELA

Empantanados. Editorial Península.

Aquest llibre explica amb detall com hem arribat a la situació política actual a Catalunya: els antecedents, l’onzena legislatura –amb pèls i senyals– i planteja alguna proposta per desbloquejar la situació.

T

T

T

I un últim suggeriment: compra i llegeix llibres tot l’any!

Autor/Autora

Gemma Lienas

Escriptora @gemmalienas

Articles publicats : 30

Deixa el teu comentari

Scroll to top