Per què necessitem un Sindicat de Llogaters i Llogateres? Revisat per Revista Treball a . Després de mesos de treball, el 12 de maig va presentar-se el Sindicat de Llogaters i Llogateres a Barcelona, com a moviment indispensable en la defensa d’un ll Després de mesos de treball, el 12 de maig va presentar-se el Sindicat de Llogaters i Llogateres a Barcelona, com a moviment indispensable en la defensa d’un ll Rating: 0
Esteu aquí: Home » Món local » Per què necessitem un Sindicat de Llogaters i Llogateres?

Per què necessitem un Sindicat de Llogaters i Llogateres?

Per què necessitem un Sindicat de Llogaters i Llogateres?

Després de mesos de treball, el 12 de maig va presentar-se el Sindicat de Llogaters i Llogateres a Barcelona, com a moviment indispensable en la defensa d’un lloguer digne, com ja ho és en altres ciutats europees. El Sindicat neix dins d’un context de bombolla de lloguers, on l’habitatge s’ha convertit en objecte d’especulació, fins i tot per als fons voltor de capitalitat estrangera, renunciant així a la seva funció social i residencial on construir projectes de vida.

L’absència de política d’habitatge continuada durant molts anys o el limitadíssim parc d’habitatge públic, totalment insuficient (1’5% de l’habitatge disponible a Catalunya), juntament amb una legislació del lloguer (la LAU) blindada a nivell estatal, presenta un marc radicalment contrari a les llogateres. Aquesta indefensió és tan gran que estem permanentment exposades a què un fons d’inversió compri els blocs on vivim, a apujades constants del preu del lloguer (totalment desregulat i desvinculat dels ingressos), quan no a què ens estafin els intermediaris, a l’expulsió dels nostres barris i ciutats per la gentrificació i l’augment de preus, la pressió turística, l’absència de rehabilitació o reformes als habitatges, la discriminació en l’accés (avals i fiances), la inestabilitat provocada pels nous contractes de tres anys com la renovació a preus desorbitats… totes elles situacions abusives que ens porten a una situació de precarietat permanent i manca d’estabilitat habitacional, fet que a més ara també conviu amb una crisi social i econòmica cronificada durant una dècada amb pèssimes condicions laborals, increments dels nivells de pobresa energètica, augment del nombre de persones sense llar i retallades socials en els serveis bàsics que acaben patint doblement les persones més vulnerables.

Si bé els abusos d’habitatge són una constant en la història, també ho és la solidaritat veïnal i l’organització dels llogaters i les llogateres, com en la vaga de lloguer de 1931 o les lluites dels anys 70. Passar a l’acció i donar una resposta col·lectiva i conjunta amb tots els moviments, veïns i veïnes, per la lluita per un lloguer just i digne i posar fre als abusos. Per això ens organitzem en un Sindicat de Llogaters i Llogateres.

Volem organitzar-nos en tallers, comissions de treball i assemblees col·lectives com la que tindrà lloc avui a l’Avinguda Mistral, juntament amb els veïns i les veïnes, moviments i col·lectius que lluiten per un habitatge digne i per pressionar les administracions per aconseguir una llei que protegeixi uns lloguers justos amb controls de preus, l’estabilitat residencial, l’habitabilitat i seguretat on construir les nostres llars.

A més a més, a nivell col·lectiu i individual ens volem dotar dels serveis d’assessorament legal, serveis tècnics d’habitatge i actuacions als diferents barris i ciutats d’informació i difusió per apoderar les llogateres i els llogaters en la defensa dels seus drets i un lloguer just. Per fer-ho possible, hem iniciat un micromecenatge a https://ca.goteo.org/project/sindicat-de-llogaters-i-llogateres ; perquè sigui una realitat, només ens faltes tu.

Autor/Autora

Carlos Águila

Activista pel dret a l'habitatge

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top