Oportunitats i amenaces Revisat per Revista Treball a . Un missatge destacat va sorgir de la darrera Assemblea Nacional d’ICV: la voluntat d’impulsar la confluència de l’esquerra política i social, per construir una Un missatge destacat va sorgir de la darrera Assemblea Nacional d’ICV: la voluntat d’impulsar la confluència de l’esquerra política i social, per construir una Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Oportunitats i amenaces

Oportunitats i amenaces

Un missatge destacat va sorgir de la darrera Assemblea Nacional d’ICV: la voluntat d’impulsar la confluència de l’esquerra política i social, per construir una alternativa a la dreta.
Les darreres enquestes posen de manifest que l’espai polític català està en mutació. Hi ha raons per aspirar a una fi de règim, la del bipartidisme, la de la vella política, la de l’hegemonia conservadora. I això obre una oportunitat per a l’esquerra.
D’una banda, tant CiU a Catalunya com el PP a Espanya es troben en un declivi permanent. La seva fidelitat a la política de retallades els passa factura, i la multiplicació i gravetat dels casos de corrupció els acaben d’enfonsar. D’altra banda, també hi ha una esquerra que baixa. La socialdemocràcia està pagant l’assumpció de moltes mesures de la dreta, així com la manca de renovació i obertura.
Així mateix, contribueix a generar expectatives l’àmplia mobilització social, del 15M fins a l’11S, les vagues generals, les marees i les manifestacions contra les retallades. Aquest activisme és un nou actor de primer ordre. Hi ha molta energia, que cal vehicular també políticament.
Ara bé, no només hi ha oportunitats: també hi ha amenaces. Per exemple, el messianisme, l’actitud salvadora d’aquells qui no vénen a confluir sinó a substituir o a demanar la subordinació de la resta. O el sectarisme dels qui volen mantenir les quotes de poder per damunt de tot, confiant absurdament en què el terrabastall és passatger; en què, quan passi la crisi, tot tornarà a la normalitat. I en tercer lloc, la complaença o el conformisme amb créixer, tot i que la influència final sigui igualment irrellevant.
En definitiva, la situació és propícia; però qui cregui que tot caurà pel seu propi pes, està equivocat. Les enquestes només poden satisfer els qui aspirin a succeir a CiU, PP o PSOE, no pas als qui aspirin a construir alguna cosa nova. No hi ha prou amb què el sistema s’ensorri; cal oferir una alternativa que, com ens apunta en aquest número el mestre Fontana, generi conscienciació, compromís i il·lusió pel canvi.
Per fer-ho realitat, caldrà sumar forces. Hem de trencar fronteres i superar el sostre tradicional de l’esquerra alternativa, i per a això cal buscar la confluència amb tota la gent que està implicada en aquest mateix sentit en altres espais.
ICV és només un instrument, però és un instrument vàlid i cada dia més fort. El que cal ara és construir un instrument millor, amb molts altres (persones, organitzacions, moviments d’esque-rres). Una bona oportunitat comporta també una gran responsabilitat.

Autor/Autora

Redacció Treball
Articles publicats : 18

Deixa el teu comentari

Scroll to top