Mercè, Pep, Joan, Sònia Revisat per Revista Treball a . L’agenda del mes de juny d’aquells que tenim fills, i jo en tinc tres, és molt atapeïda: berenar per acomiadar el grup de música, sopar amb els del futbol, teat L’agenda del mes de juny d’aquells que tenim fills, i jo en tinc tres, és molt atapeïda: berenar per acomiadar el grup de música, sopar amb els del futbol, teat Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » Mercè, Pep, Joan, Sònia

Mercè, Pep, Joan, Sònia

Mercè, Pep, Joan, Sònia

L’agenda del mes de juny d’aquells que tenim fills, i jo en tinc tres, és molt atapeïda: berenar per acomiadar el grup de música, sopar amb els del futbol, teatre a l’escola, sortida amb els del handbol i de nou amb els del futbol, ara amb l’equip del petit. Mengem sandvitxos de Nocilla, patates xips i, sobretot, ens fem un tip de parlar, parlar i parlar.

Abans d’entrar al teatre, la Mercè, mestre en una escola pública, m’explicava excitada les ganes que tenia que arribés el 27S. Era el pas previ per aconseguir la independència i, amb ella, deixar el llast d’una Espanya anticatalana. La Mercè porta un encenedor amb l’estelada i viu amb molta alegria aquest moment polític. Històric, diu ella. Ha anat a totes les mobilitzacions ciutadanes i sembla com si ja hagués desconnectat d’Espanya. És molt catalana i veu la independència a tocar. Quan parla del 27S no en té cap dubte: guanyarà la independència.

Uns dies després, al acabar el sopar del futbol, un grup de pares i mares vam anar a fer una copa. Mentre tothom demanava gin-tònics més o menys sofisticats, en Pep i jo –units per una preferència compartida per la cervesa- comentàvem la temporada. En Pep treballa en un hotel de la costa, però el que més li preocupa és el futur futbolístic del seu fill. Està convençut que pot jugar a primera divisió. Vaig voler canviar de tema i saber quina era la seva posició respecte les properes eleccions del 27S. Va ser molt sorprenent:  no sabia del tot de quines eleccions li parlava, em va comentar que tots els polítics són iguals i, ràpidament, va recuperar el fil futbolístic.

I fa només una setmana, acomiadant el grup de música vaig estar una bona estona amb en Joan. En Joan és l’avi d’en Pere, un dels companys del meu fill. No fa massa que es va jubilar i viu amb passió i desconcert el moment polític. Té els records de la transició molt presents, però quan parla de la situació actual només fa que demanar-me uns consells que no sé donar-li. Sap que em dedico a la ciència política i m’interroga sobre què vol dir fer unes eleccions plebiscitàries, sobre què passaria si féssim una DUI o sobre el paper que poden jugar els nous partits polítics. O són moviments? Jo no sé massa que dir-li i ell em confessa que no sap ni què votar ni que se’n farà, en qualsevol cas, amb els resultats electoral.

Al cap d’una estona la Sònia es va afegir a la conversa. És la mare d’en Tomàs i té una empresa pròpia. Li dedica molta energia i se li nota en la manera impetuosa de moure’s i parlar. A mi m’atabala una mica. Ella no té tants dubtes com en Joan, però sí moltes preocupacions. Considera que la situació política pot afectar a l’economia i pensa que estem embolicant la troca. Voldria que el 27S s’aclarissin les coses, però no creu que això passi. Es va excitant i, finalment, afirma que ens hem precipitat i que hem iniciat un procés que no ens porta enlloc. La maleïda política de sempre. Ella, de moment, per anticipar possibles problemes amb clients espanyols, ja disposa d’un NIF per poder operar des de Madrid.

La Mercè, en Pep, en Joan i la Sònia viuen a Catalunya i probablement aniran a votar el 27S. Saben que soc professor de ciència política i, tot parlant, acostumen a preguntar-me sobre el 27S. Sempre em costa respondre, doncs no tinc respostes objectives i no m’agrada massa argumentar des de la meva subjectivitat. Prefereixo escoltar-los i esperar i veure que faran el 27S, com ho viuran, com interpretaran els resultats i, sobretot, com continuarem parlant de tot plegat quan s’acabi el proper curs –amb el 27S ja força lluny.

Autor/Autora

Quim Brugué

Catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Girona

Articles publicats : 29

Deixa el teu comentari

Scroll to top