L’ús social de l’habitatge, un imperatiu democràtic Revisat per Revista Treball a . L’ajuntament de Terrassa, pioner en sancionar bancs i empreses que mantenen habitatges buits de manera prolongada. [divide] La iniciativa de l’Ajuntament de Ter L’ajuntament de Terrassa, pioner en sancionar bancs i empreses que mantenen habitatges buits de manera prolongada. [divide] La iniciativa de l’Ajuntament de Ter Rating: 0
Esteu aquí: Home » Món local » L’ús social de l’habitatge, un imperatiu democràtic

L’ús social de l’habitatge, un imperatiu democràtic

L’ús social de l’habitatge, un imperatiu democràtic

L’ajuntament de Terrassa, pioner en sancionar bancs i empreses que mantenen habitatges buits de manera prolongada.

La iniciativa de l’Ajuntament de Terrassa d’emprendre sancions a les entitats financeres per facilitar l’ús social de l’habitatge permanentment desocupat, és un pas més, coherent i responsable, en el conjunt de mesures defensades pel govern municipal (PSC-ICV), davant de la situació d’exclusió residencial i de desigualtats socials provocades per la fallida d’un model de creixement econòmic , l’economia del totxo, que ha provocat una crisi social d’efectes devastadors.

Des de l’inici d’aquest mandat, en què ICV ha assumit la responsabilitat de l’Àrea de Serveis a les Persones, Cohesió  i Benestar social, hem hagut de fer front a una situació de greu vulnerabilitat residencial com a conseqüència de la intensitat dels procediments d’execució hipotecària i dels desnonaments. El primer que cal destacar és que hem interpel·lat activament les entitats financeres per tal d’exigir la paralització dels desnonaments i la facilitació de la dació en pagament. També hem demanat al govern de la Generalitat i al de l’Estat, l’adopció de mesures per aturar els desnonaments i facilitar la creació d’un veritable parc d’habitatge social (principalment, amb els actius dels bancs intervinguts).  Com és sabut, els resultats, malgrat les mobilitzacions socials promogudes per la PAH  i la Iniciativa Legislativa Popular, han estat  bàsicament nuls. En paral·lel, hem hagut de construir uns dispositius i serveis específics per  fer front a aquesta dramàtica situació.

Per aquesta raó, a inicis del 2013 vam crear la regidoria i el servei de Polítiques Socials d’Habitatge i els tres eixos estratègics d’actuació. D’una banda, enfortint els espais i dispositius de prevenció i intermediació per atendre les persones afectades per procediments de pèrdua d’habitatge, ja sigui per les execucions hipotecàries o també per les dificultats per fer front al lloguer (caiguda dels ingressos).  Per altre, contribuint a la creació d’un parc d’habitatge social (esforç públic i privat), amb preus ajustats a les rendes, que permeti incentivar l’ús social de l’estoc d’habitatge buit (de les entitats financeres i altres grans empreses), aprofitant les pròpies prerrogatives de la Llei d’habitatge del 2007, atenent les situacions d’emergència i greu vulnerabilitat residencial. En tercer lloc, impulsant els espais de participació i col·laboració per enfortir els dispositius i projectes d’habitatge i inclusió residencial, creant la Taula Local d’Habitatge Social, amb l’objectiu d’afavorir el dret a un habitatge digne i accessible.

Conseqüent amb aquest itinerari, hem posat en marxa els procediments sancionadors contra les entitats financeres i empreses que mantenen habitatges buits de manera prolongada. Una iniciativa, resultats de molts mesos de treball municipal (territori, serveis jurídics, polítiques socials d’habitatge), a la qual ha donat suportr la PAH, i que s’ha estès en forma de moció a diferents municipis de Catalunya (gràcies a l’existència  de la Llei d’Habitatge del 2007), “per incomplir la funció social de l’habitatge”, iniciant un procediment que pretén que les entitats financeres facilitin l’ocupació dels habitatges buits (lloguer accessible) o els cedeixin als fons d’habitatge social de la ciutat. Aquest procediment iniciat (més de 700 expedients) ha comportat les primers sancions de 5.000 euros, però el final del procés pot significar sancions molt significatives. En aquest sentit i amb aquesta voluntat, estem treballant en la preparació de la nova tongada de procediments sancionadors.

Autor/Autora

Manuel Pérez

Tinent d'alcalde de l'Àrea de Serveis a les Persones, Cohesió i Benestar Social de l'Ajuntament de Terrassa

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top