Llibertat de vot i llistes tancades i bloquejades: un mal matrimoni Revisat per Revista Treball a . La creixent desafecció i les males valoracions dels partits i altres actors polítics han generat un gran debat al voltant del que s’ha anomenat la regeneració d La creixent desafecció i les males valoracions dels partits i altres actors polítics han generat un gran debat al voltant del que s’ha anomenat la regeneració d Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » Llibertat de vot i llistes tancades i bloquejades: un mal matrimoni

Llibertat de vot i llistes tancades i bloquejades: un mal matrimoni

Llibertat de vot i llistes tancades i bloquejades: un mal matrimoni

La creixent desafecció i les males valoracions dels partits i altres actors polítics han generat un gran debat al voltant del que s’ha anomenat la regeneració democràtica i la necessitat de canviar el funcionament de les nostres institucions democràtiques. Un debat necessari i legítim però que, com vaig comentar en el seu moment, a vegades es fas sense reflexió i anàlisis de les conseqüències de les propostes fetes. Una falta d’anàlisis que acaba portant a propostes que en comptes de millorar la democràcia l’empitjoren. Un cas especialment evident d’això és la crítica a la disciplina de vot en les votacions en el parlament.

En el sistema electoral actual les llistes són tancades i bloquejades per tant, els votants no poden escollir quins integrants de la llista els agraden més i quins els agraden menys de forma que el rendiment de comptes no es pot fer per cadascun dels integrants de la llista per separat. Només es poden passar comptes amb el conjunt del grup. En aquest context, o bé les posicions dels integrants de la llista estan subjectes a disciplina de vot de forma que els ciutadans puguin decidir si les castiguen o les premien en el seu conjunt, o els ciutadans perden una de les eines més necessàries per tal que la democràcia funcioni la capacitat de “accountability”, o de fer responsables als representants per les decisions que han pres. En altres paraules, en un sistema de llistes tancades i bloquejades donar llibertat de vot als parlamentaris escollits trenca el lligam de representació necessari pel correcte funcionament de la democràcia.

Imaginem que en l’actual debat d’investidura les CUP haguessin decidit no donar el seu suport a la investidura de Mas però dos dels seus diputats no ho haguessin respectat i haguessin permès que la Mas fos president. Que se suposa que haurien de fer els votants del partit contraris a que Mas en les següents eleccions? Haurien de castigar a tot el partit per una decisió que només haurien pres dos dels seus membres? O haurien de compensar la posició negativa del partit amb el seu vot, arriscant-se a que, altre cop, alguns dels seus membres votés en contra de la posició que ells els agradaria que es representés amb el seu vot? Els dos diputats mai passarien comptes amb els seus votants de forma directa i no podrien ser castigats més enllà de possibles represàlies per part del partit. Sense passar comptes amb els seus votants els parlamentaris tindrien molt pocs incentius per intentar representar-los de forma fidedigna, i per tant la qualitat de la representació i de la democràcia es veuria fortament perjudicada.

Evidentment alguns d’aquests problemes es poden solucionar canviant el sistema electoral actual per un que permeti que els diputats poguessin ser castigats o premiats individualment més enllà del partit. Aquest tipus de sistema presenten alguns problemes al suposar una complicació de l’elecció i per tant augmentar els costos de la participació, però ben implementats, poden permetre sistemes de organització en els que la disciplina de vot es pugui relaxar.

En resum, amb l’actual sistema, no respectar la disciplina de vot és un autèntic contrasentit, i fer-ho en nom de la democràcia encara més. En un sistema de llistes tancades i bloquejades els diputats no són allà per representar la seva posició, hi són per representar la posició de la seva llista i per tant la disciplina de vot és necessària. Si la posició de la llista no es comparteix, és possible abandonar el seient i deixar-lo a altres a qui no els suposi un problema moral el sentit del vot que han d’emetre, o obrir el debat per intentar convèncer als membres de la llista sobre quina direcció ha de prendre el vot. Però en cap cas es pot demanar llibertat de vot o votar de forma contrària al que ha decidit el grup és una solució que s’hagi de permetre.

Autor/Autora

Avatar

Politòloga, estudiant de doctorat a la Univ. of Leicester

Articles publicats : 11

Comentaris (1)

  • Avatar

    Pere

    Davant de votacions amb un elevat valor simbòlic, crec que s’ha de respectar la diversitat i el pluralisme dins dels grups polítics.
    Em temo que estem davant d’una nova versió del centralisme “democràtic”.

    Respon

Deixa el teu comentari

Scroll to top