L’hora de la política Revisat per Revista Treball a . La sentència pel judici del procés es va publicar fa tot just dues setmanes i en aquest temps s’han precipitat els esdeveniments polítics. Hem vist moltes mobil La sentència pel judici del procés es va publicar fa tot just dues setmanes i en aquest temps s’han precipitat els esdeveniments polítics. Hem vist moltes mobil Rating: 0
Esteu aquí: Home » Catalunya » L’hora de la política

L’hora de la política

L’hora de la política

La sentència pel judici del procés es va publicar fa tot just dues setmanes i en aquest temps s’han precipitat els esdeveniments polítics. Hem vist moltes mobilitzacions i els actes violents han estat una minoria, però no podem oblidar que representen una realitat molt perillosa que no havíem vist mai a Catalunya.

S’han ajuntat una sentència injusta, perquè condemna a penes desproporcionades en relació a la gravetat penal dels fets -la gravetat política és un altre element-, amb un relat que durant anys ha convençut a una part de la societat catalana, segurament sobretot els més joves, que la independència no només era possible sinó que seria la solució a pràcticament tots els altres problemes que vivíem. Una estratègia que, més enllà del que cadascú opini, ha investit al model territorial com una solució integral exagerant les implicacions que té en termes de les polítiques que afecten al dia a dia de les persones.

En el context de les respostes a la sentència, els discursos d’alguns líders polítics s’han omplert de demagògia i irresponsabilitat. N’hi ha que aprofiten la situació per refermar els posicionaments d’una campanya política de generals que se’ls presenta pitjor del que esperaven. Entre alguns partits catalans però, sembla que es tracta més aviat d’una competència per veure qui capitalitza els fruits del procés (si és que es poden considerar-se així), qui surt més ben parat en un context extremadament canviant. D’altra banda, molts sectors no acaben de parlar obertament sobre tot el que està passant ni de posicionar-se sense complexos en aquest moment polític cabdal.

Per sortir de l’atzucac on ens hem ficat necessitem fer política més que mai, és a dir, la verdadera política que significa gestionar el conflicte inherent a qualsevol societat. Hem de buscar solucions inclusives basades en uns mínims sobre els quals puguem bastir un consens inicial.

Un primer pas indispensable és seure i parlar amb tots els actors socials i polítics implicats. Els sindicats i les patronals han donat una lliçó en aquest sentit amb la seva declaració conjunta, igual que amb l’espai de treball creat entre aquestes organitzacions, altres entitats socials, el president del Parlament i l’alcaldessa de Barcelona. Entre actors tradicionalment amb interessos contraposats, com són els representants dels treballadors i els dels empresaris, juntament amb els líders de dues grans institucions representades per partits polítics amb discursos molt diferents, han trobat uns acords mínims sobre els quals començar a treballar.

Segurament caldria apostar ara per una taula conjunta dels grups parlamentaris de Catalunya, com a mínim inicialment per exposar els punts de vista respectius. És cert que en una eventual iniciativa política conjunta difícilment hi trobarien cabuda alguns posicionaments, però almenys caldria trobar un espai unitari des de l’independentisme disposat realment a dialogar -i, per tant, a cedir en alguns punts- fins al catalanisme del partit socialista.

Davant del moment que vivim, hem de ser capaços d’obrir espais plurals per trobar solucions inclusives de la diversitat del nostre país, que serveixin per construir ponts entre persones que opinen molt diferent però que han d’estar totes incloses en la solució pel futur de Catalunya.

Autor/Autora

Júlia Miralles de Imperial

Professora associada d'Administració i Polítiques Públiques a la UAB

Articles publicats : 5

Deixa el teu comentari

Scroll to top