Les estàtues de la impunitat continuen dempeus: la tortura com a evidència Revisat per Revista Treball a . L’estàtua de Franco, decapitada i baixada del seu pilar, ja no està davant d’El Born; tampoc la de la Victòria franquista desposseïda de la seva columna. Aquest L’estàtua de Franco, decapitada i baixada del seu pilar, ja no està davant d’El Born; tampoc la de la Victòria franquista desposseïda de la seva columna. Aquest Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » Les estàtues de la impunitat continuen dempeus: la tortura com a evidència

Les estàtues de la impunitat continuen dempeus: la tortura com a evidència

Les estàtues de la impunitat continuen dempeus: la tortura com a evidència

L’estàtua de Franco, decapitada i baixada del seu pilar, ja no està davant d’El Born; tampoc la de la Victòria franquista desposseïda de la seva columna. Aquestes estàtues ja feia uns anys, tampoc no gaires, que s’havien retirat de l’espai públic, i precisament sobre aquesta pervivència en democràcia ens proposaven pensar. Aquestes estàtues ja no hi són, però les estàtues de la impunitat continuen dempeus. Les estàtues de la impunitat ningú no les ha tombades.

El passat que no coneixem, que no qüestionem, que no sotmetem a debat ètic, que no jutgem, que resta impune, correm el risc que es naturalitzi en el nostre present. No hauríem d’acceptar que allò intolerable de l’ahir acabi sent tolerat avui perquè no hem pensant críticament sobre el que va suposar ahir i el que significa avui. La tolerància habita en el desconeixement, l’oblit, la impunitat, la negació, la indiferència…

Escric des de la posició de qui no va entendre les crítiques a l’ús de les estàtues en el marc de l’exposició “Franco, Victòria, República” que es pot visitar a El Born, tot i que no sé ni si hauria imaginat posar-les. Tampoc no comparteixo les crítiques de posicions contràries a què El Born pugui incorporar altres memòries de repressió, com la de la Guerra Civil i el franquisme, o la de la Guerra de Successió. Són debats, diàlegs, que hauríem de tenir i diria que no hem volgut o sabut desenvolupar. Diàlegs en els quals estic disposat a canviar de posició, per això dialoguem. Escric, també, des de la posició de qui ha col·laborat en l’altra exposició que forma part del cicle “Evocacions de la ruïna” d’El Born i està dedicada a les tortures del franquisme i a la seva impunitat en democràcia: “Això em va passar. De tortures i d’impunitats 1960-1978”. Em sembla honest fer-ho present per evitar malentesos, tot i que pensaria el mateix encara que en Javier Tebar, el comissari de l’exposició, no m’hagués proposat col·laborar amb ell i César Lorenzo.

La impunitat de la tortura franquista en una societat que es vol democràtica em sembla que il·lustra bé la feina que tenim per fer per. La impunitat afecta a molts altres àmbits de la nostra història i el nostre present, però fixem-nos ara en les tortures per pensar en com hem enderrocat estàtues que ja altres havien fet caure abans i no estem atenent les que resten dempeus i ens allunyen de la democràcia que anhelem.

El Comitè contra la Tortura de l’ONU, el 2015, en el sisè informe periòdic dedicat a Espanya, va presentar les seves observacions, tot reconeixent la bona feina feta per l’Estat, però també assenyalant preocupacions i recomanacions. Relatives, per exemple, a la definició i tipificació com a delicte de la tortura; a què la tortura no hauria de prescriure; a la detenció en règim d’incomunicació; al necessari enregistrament en espais de detenció; a les conegudes “devolucions en calent”; a les sol·licituds d’extradició per a presumptes responsables de tortures durant el franquisme que han estat denegades per l’Estat; a l’amnistia que afecta els casos de violacions de drets humans ocorreguts durant la Guerra Civil i el franquisme; als Centres d’Estança Temporal d’Immigrants; a l’ús que es pot donar al règim d’aïllament; a l’ús excessiu de la força per part d’agents de l’ordre; a l’absència d’investigacions exhaustives i eficaces; a les dificultats per a la reparació i rehabilitació de les víctimes de tortura; a la violència contra les dones… La llista de preocupacions i recomanacions és llarga i comença, històricament parlant, amb la impunitat que evita que coneguem, jutgem i reparem allò que va passar durant la Guerra Civil i el franquisme.

Veritat, justícia, reparació i no repetició, aquests són els pilars de qui treballa contra la impunitat a casa nostra i en altres països. Avui no estem treballant prou en cap d’aquests àmbits, i tothom qui estigui preocupat per aquesta realitat hauria de pensar què està a les seves mans poder fer. Per fer emergir la veritat dels fets que van succeir, per buscar fer justícia, per aconseguir reparacions per a les persones que van patir les tortures, per eliminar les tortures de la nostra societat.

La Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura ha recopilat més de 6.600 denúncies per maltractaments o tortures policials en els darrers deu anys. El Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg acaba de condemnar Espanya, i ho ha fet en ocasions anteriors, per no investigar tortures denunciades davant de la justícia. Amnistia Internacional, en el seu darrer informe, assenyalava, a més, la preocupació per casos com el d’Ester Quintana. La pràctica de la tortura de manera sistèmica, estructural, que es va patir durant el franquisme, avui ja no existeix. Això no significa que no hi pugui haver episodis i males pràctiques que cal eradicar.

“El feixisme és aquí: en nosaltres, en les nostres cases, pel carrer. Convertit en sexisme, racisme, classisme”. Això ho va escriure ja fa anys, perquè fa massa anys que ens falta, Montserrat Roig. Ens pot ajudar a pensar sobre la pervivència d’allò que la impunitat impedeix que sotmetem a la veritat, a la justícia, a la reparació i a la no repetició. Tot allò que vulnera els drets de les persones i que no podem fer públic, que no podem pensar, que no podem reflexionar des de l’ètica… difícilment ho farem desaparèixer.

Autor/Autora

Jordi Mir

Professor del Dpt. d'Humanitats de la UPF. Director del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials (CEMS) de la UPF. @llambordes

Articles publicats : 16

Deixa el teu comentari

Scroll to top