Juncker: sense credibilitat per continuar Revisat per Revista Treball a . El frau i l’evasió fiscal destapats amb el cas LuxLeaks afecten directament el president de la Comissió, institució que precisament ha estimat que aquestes pràc El frau i l’evasió fiscal destapats amb el cas LuxLeaks afecten directament el president de la Comissió, institució que precisament ha estimat que aquestes pràc Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » Juncker: sense credibilitat per continuar

Juncker: sense credibilitat per continuar

Juncker: sense credibilitat per continuar

El frau i l’evasió fiscal destapats amb el cas LuxLeaks afecten directament el president de la Comissió, institució que precisament ha estimat que aquestes pràctiques costen 1 bilió d’euros a l’any.

El president de la Comissió de la UE, Jean-Claude Juncker, va decidir finalment comparèixer, d’urgència i per sorpresa, davant el Parlament Europeu, per explicar els tripijocs fiscals de Luxemburg quan era president del Gran Ducat.

El primer que cal dir és que el senyor Juncker no volia comparèixer malgrat la petició de l’esquerra al Parlament Europeu (la Gran Coalició el va vetar). Ho ha fet a última hora i a conseqüència del gran escàndol creat en l’opinió pública per l’estafa fiscal.

Juncker ha comparegut per presentar mesures d’urgència en matèria fiscal. A més de la seva poca credibilitat en la matèria, el problema és que el que ha proposat és clarament insuficient.

Es manté ferm en la seva posició de defensar la competència existent entre els diferents països de la UE en matèria fiscal. Està molt bé que vingui ara a la desesperada a proposar l’establiment d’un intercanvi automàtic d’informació sobre decisions fiscals i una base comuna per a l’impost de societats; no obstant això, no són mesures prou ambicioses.

L’actual president de la Comissió Europea no ha esmentat ni una sola vegada la necessitat de transparència en matèria fiscal de cada país, començant per Luxemburg, i no ha parlat tampoc de tipus impositius mínims. Avui, a Europa, la competència fiscal entre Estats sense tipus impositius mínims i el manteniment del nucli de l’Estat de Benestar són dues coses incompatibles. Una base comuna per a l’impost de societats és un pas endavant, però això no aturarà la carrera per abaixar els impostos llevat que s’apliquin tipus impositius mínims.

És una hipocresia que estigués exigint retallades mentre permetia l’evasió fiscal massiva.

Al mateix temps, el senyor Juncker ha pretès avui distreure l’atenció dels problemes dins de la Unió Europea traslladant el debat polític a nivell del G-20 i la seva futura reunió amb el Grup aquest cap de setmana. Les mesures que els països del G-20 plantegen també són clarament insuficients per resoldre els problemes. El G-20 no té en compte una base comuna per a l’impost de societats, ni els tipus impositius mínims.

Amb aquest capítol estem tocant l’os de la ruptura del contracte social europeu que opera des de fa anys.

Però la pregunta de fons, més enllà de les limitacions del que ha proposat, és: ¿amb quina credibilitat presenta això avui Juncker? Avui és un president sense legitimitat per afrontar aquest problema. La hipocresia que suposa que el president de l’Eurogrup estigués exigint retallades mentre alhora permetia l’evasió fiscal massiva, l’incapaciten per afrontar seriosament aquest assumpte. A més, li toca a la Comissió Europea, que ara presideix, investigar els rulings (els pactes fiscals opacs realitzats amb grans corporacions) que ell mateix va pactar. Per més que ell ho negui, el conflicte d’interessos és evident.

Juncker no era la persona per presidir la Comissió. Ho sabíem. Avui constatem una vegada més que és la persona equivocada en el lloc equivocat, i que la seva presència al capdavant de la Comissió Europea posa aquesta institució en una situació impossible en els pròxims cinc anys. A més, genera tal cabreig a la ciutadania que enfonsa una mica més en el forat el ja perjudicat projecte europeu. Europa necessita urgentment salvar-se a si mateixa enviant a casa personatges que ja haurien de formar part del passat.

Visita la campanya “Juncker: actua o dimiteix” del Partit Verd Europeu, signa la petición per exigir una actuación ferma de la Comissió contra els paradisos fiscals i consulta el decàleg per una política europea contra el frau fiscal.

Ernest Urtasun. Eurodiputat d’ICV

Autor/Autora

Ernest Urtasun

Eurodiputat de Catalunya en Comú i vicepresident del grup dels Verds al Parlament Europeu

Articles publicats : 7

Deixa el teu comentari

Scroll to top