Idees per a una estratègia transformadora

En les darreres dècades, les esquerres socials i polÃtiques han deixat d’elaborar i discutir sobre les lÃnies estratègiques transformadores. A continuació aporto algunes idees per tal de contribuir a la reactivació d’aquest necessari debat.
Les catà strofes socials i mediambientals poden ajudar a l’extensió de les actituds cooperatives i solidà ries de les persones, de l’acció col·lectiva progressista i de les idees ecosocialistes, però aquestes situacions extremes també poden afavorir la mobilització conservadora i les opcions autorità ries. A més, les catà strofes altament destructives poden obstaculitzar la construcció d’una societat ecosocialista i democrà tica. Per tant, les esquerres transformadores no sols han de promoure la mobilització social i polÃtica sinó també l’aprovació de lleis i polÃtiques públiques orientades a l’eliminació de les causes de les catà strofes socials i mediambientals.
Estem travessant una època de crisis i d’emergències diverses però també d’oportunitats de transformació social, econòmica, polÃtica i cultural. Convé entendre la transformació com un procés continu i de llarga durada, i valorar tots els avenços parcials que es puguin anar aconseguint. Les esquerres transformadores han d’elaborar programes de transició socioecològica i democrà tica amb l’objectiu d’enllaçar les reivindicacions concretes que es reclamen davant les crisis i les emergències simultà nies amb el projecte de socialisme ecològic, democrà tic i en llibertat que propugnen. Aquests programes de transició han de donar sentit a les lluites actuals i dotar d’orientació al canvi global perseguit, i els seus continguts s’han d’incorporar a les lleis i a les polÃtiques públiques.
L’estratègia de transformació ha de combinar l’acció sociopolÃtica de base (als barris, empreses, centres d’estudi…), la potenciació dels moviments socials i del sindicalisme sociopolÃtic de classe, la presència en els processos electorals i l’activitat en les institucions democrà tiques de l’Estat (governs, parlaments, plens municipals…), i un treball de tipus cultural que potenciï les expressions crÃtiques i promogui les idees i els valors transformadors. La vida de les organitzacions de l’esquerra transformadora ha de girar al voltant d’aquestes diferents tasques estratègiques.
La possibilitat d’aconseguir canvis polÃtics, econòmics, socials i culturals profunds dependrà de la consciència polÃtica de la població, de la correlació de forces polÃtiques existent i de l’articulació d’un bloc d’esquerres amb voluntat transformadora. És per això que les organitzacions de l’esquerra transformadora han de contribuir al creixement i a l’enfortiment de les forces polÃtiques, socials i culturals progressistes i a bastir una aliança dels subjectes que poden estar interessats en els canvis esmentats, sobretot els que estan representants per l’ecologisme, el feminisme i el sindicalisme de classe. Els subjectes principals de la transformació han de ser els que poden garantir la supervivència de la humanitat i la vida en el planeta: els treballadors i treballadores que produeixen béns i serveis, les persones que dediquen una gran part del seu temps al treball domèstic i de cura, i el sector de la població compromès amb la preservació de la biodiversitat i del medi ambient. Però també cal aconseguir la implicació de la gran majoria dels moviments socials, de la joventut progressista, del món acadèmic, dels professionals de la comunicació i dels diferents sectors culturals. Es tracta d’articular un projecte constructiu plural basat en la unitat d’acció per impulsar les transformacions econòmiques, polÃtiques, socials i culturals. Aquesta aliança de subjectes transformadors s’ha de concretar en els diferents espais d’actuació polÃtica, social i cultural (barris, pobles, ciutats, centres de treball, d’estudi, d’investigació i de creació…).
Els partits polÃtics de l’esquerra transformadora han de ser organitzacions de lluita i de govern. Els seus membres han de participar activament en les mobilitzacions polÃtiques i socials de carà cter progressista, en les organitzacions dels moviments socials, en el sindicalisme de classe, en l’activisme que es desenvolupa des d’Internet, en les associacions de mares i pares, en les associacions de veïns i veïnes, en experiències d’economia alternativa (cooperatives de consum, finances ètiques…) i en diferents espais de trobada i activitat (ateneus, centres socials i culturals, casals de joves…). I s’han d’esforçar per obtenir el suport electoral necessari per governar, sols o en coalició, les institucions de l’Estat o per exercir una tasca d’oposició amb capacitat d’incidència. Les majories electorals poden permetre la configuració de governs que intensifiquin la pressió democrà tica enfront de les dinà miques negatives del capitalisme, que aprovin de manera continuada reformes polÃtiques, econòmiques, socials i culturals, que promoguin la construcció d’una democrà cia representativa regenerada amb mecanismes de democrà cia participativa i directa, i que dediquin esforços a la difusió de les idees i els valors transformadors. Exercir el govern de les institucions de l’Estat, aprovar i posar en prà ctica lleis i polÃtiques públiques progressistes són elements clau per aconseguir la transformació. Entre la població ha crescut la consciència sobre l’existència d’una emergència climà tica i d’una crisi social profunda. A més, durant els darrers anys s’han produït mobilitzacions massives de protesta per les conseqüències negatives de les crisis i emergències simultà nies que estem patint. Les esquerres transformadores han de fer un treball polÃtic orientat al creixement i a la consolidació d’aquestes idees crÃtiques i mobilitzacions, procurant que tinguin una dimensió polÃtica transformadora, i han de dedicar una bona part dels seus esforços a l’elaboració de propostes i a la tasca de concretar-les en lleis i polÃtiques públiques per tal de trobar les millors solucions als greus problemes del temps present.
Un dels reptes de les esquerres transformadores és aconseguir connectar més i millor el treball polÃtic que es fa des de les organitzacions dels moviments socials, el sindicalisme sociopolÃtic i les institucions democrà tiques de l’Estat. En aquest sentit, es poden apuntar algunes iniciatives que es podrien posar en marxa: de totes les propostes que es plantegin a les institucions de l’Estat, es podrien seleccionar algunes de les principals i al voltant d’elles fer un treball pedagògic, procurant que siguin conegudes per la societat i puguin ser debatudes; a tots els à mbits territorials i sectorials s’hauria d’intentar articular una xarxa de col·laboració regular entre els cà rrecs electes (diputats, alcaldes, regidors…) i representants de les entitats i grups socials, culturals i professionals existents. El treball institucional ha de connectar amb les lluites per la millora de les condicions laborals i de vida de les persones. Els partits de l’esquerra transformadora han de traslladar a les institucions democrà tiques de l’Estat i intentar plasmar en lleis i polÃtiques públiques les demandes dels sectors socials i culturals als quals aspiren a representar.
Els partits de l’esquerra transformadora han de formar part del sistema democrà tic perquè s’han de presentar a les eleccions a través de diferents candidatures i disposar de representants que actuïn en les institucions democrà tiques de l’Estat, però han d’aspirar a una regeneració i a una millora substancial de la democrà cia existent, eliminant les seves patologies, aconseguint que sigui participativa, que es converteixi en republicana i que garanteixi els drets socials i l’existència material de les persones com a condició imprescindible de la seva llibertat. Han d’entendre la democrà cia com un projecte en construcció permanent. La lluita per una democrà cia representativa regenerada, complementada amb mecanismes de democrà cia participativa i directa, ha de ser un element central del projecte de transformació. Això també ha d’implicar una democratització dels grups polÃtics i socials que promouen la transformació. L’objectiu és que des de les institucions democrà tiques de l’Estat, des dels mitjans de comunicació, des del món acadèmic, des dels sectors culturals i des dels partits polÃtics, els sindicats de classe i les organitzacions dels moviments socials s’estimuli l’organització i la participació polÃtica del conjunt de la població.
Les esquerres transformadores han de desenvolupar un treball polÃtic de tipus cultural amb el propòsit d’aconseguir que les seves principals idees i valors (llibertat, igualtat, solidaritat, justÃcia social, democrà cia, preservació del medi ambient, consum responsable…) esdevinguin hegemònics en la societat i que això permeti concretar-los en lleis i polÃtiques públiques de tal manera que vagin configurant el socialisme ecològic, democrà tic i en llibertat al qual aspiren. El seu objectiu ha de ser la construcció d’una majoria social favorable a la transformació ecosocialista, feminista i democrà tica que preconitzen. La seva opció ha de ser avançar en la transició al socialisme ecològic, democrà tic i en llibertat a través de les vies democrà tiques i no violentes. La polÃtica comunicativa de les forces socials i polÃtiques transformadores ha de ser un element essencial per aconseguir l’hegemonia en la societat. Per desenvolupar una polÃtica comunicativa influent cal enfortir els instruments i els canals existents i construir-ne de nous.
Les esquerres transformadores han de proclamar que els canvis que són necessaris per configurar una societat socialista, ecològica, democrà tica i en llibertat han de comptar amb el suport de la gran majoria de la població i s’han d’aconseguir a través de les vies democrà tiques, de la utilització de formes d’acció col·lectiva no violentes i de la practica de la desobediència civil no violenta davant les lleis o les decisions polÃtiques i econòmiques injustes. En el cas que es produeixi una reacció armada i violenta per part de sectors de l’aparell d’Estat que pretenguin impedir les transformacions polÃtiques, econòmiques, socials i culturals impulsades des de les institucions democrà tiques de l’Estat, les esquerres transformadores han de considerar legÃtima la defensa de la democrà cia a través de la mobilització popular i l’actuació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat.
Les esquerres transformadores han de posar en relleu que els canvis polÃtics, econòmics, socials i culturals seran possibles i es podran consolidar si van acompanyats de la transformació de les persones. Cal una revolució de valors i un canvi profund dels comportaments. La transformació de les persones és una condició necessà ria per anar construint una societat amb valors progressistes. Les organitzacions de l’esquerra transformadora s’han de comprometre a mantenir una prà ctica coherent amb els seus ideals i a dedicar esforços per aconseguir que els seus membres mantinguin un tipus de vida ecologista i no consumista, eradicant les actituds masclistes, dedicant temps suficient a la cura dels familiars i els amics que ho necessitin, sent responsables en l’ús dels espais i els serveis públics, i practicant la solidaritat i l’ajuda mútua.