ICV, sobiranisme i eleccions municipals Revisat per Revista Treball a . Un diari digital ha titulat el primer dia de campanya electoral: “PSC, PP, ICV-EUIA, Ciutadans, Podemos i Barcelona en Comú garantia d’ajuntaments súbdits d’Esp Un diari digital ha titulat el primer dia de campanya electoral: “PSC, PP, ICV-EUIA, Ciutadans, Podemos i Barcelona en Comú garantia d’ajuntaments súbdits d’Esp Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » ICV, sobiranisme i eleccions municipals

ICV, sobiranisme i eleccions municipals

ICV, sobiranisme i eleccions municipals

Un diari digital ha titulat el primer dia de campanya electoral: “PSC, PP, ICV-EUIA, Ciutadans, Podemos i Barcelona en Comú garantia d’ajuntaments súbdits d’Espanya”.

En canvi, dos dies abans, al Parlament de Catalunya, en resposta a una pregunta de Joan Herrera, el president Mas va afirmar: “He dit sempre que, en funció del que passi, el dia 24 de maig hi poden haver més corporacions locals a Catalunya favorables al dret a decidir del poble de Catalunya o menys. Més o menys corporacions locals a favor d’un determinat procés polític general, que ha estat avalat a les urnes el novembre de 2012, amb el 95 per cent dels ajuntaments d’aquest país que van testimoniar el seu suport al dret a decidir del poble de Catalunya l’octubre del 2014, i amb manifestacions importantíssimes, gegantines, en aquest país, consecutives durant tres anys”.

Són dues formes d’enfocar-ho: segons la primera, sectària i interessada al màxim, la llista de súbdits d’Espanya s’incrementa de forma imparable i constant; segons l’altra interpretació, la del mateix president Mas ,el criteri determinant és el dret a decidir, molt més integrador i intel·ligent.  Des d’aquest punt de vista cal recordar que ICV-EUIA portava la defensa del dret a decidir en el programa de les eleccions al Parlament del 2012, que els alcaldes i alcaldesses d’ICV-EUIA varen participar en l’acte municipalista del mes d’octubre de 2014, i que ICV-EUIA ha estat present en les tres manifestacions consecutives de la Diada. És més, ICV-EUIA va impulsar la consulta del 9 de novembre, en la que, per cert, Ada Colau va votar sí-sí. Una consulta en la que el nivell de participació en determinades zones del país no s’explica sense l’esforç d’Iniciativa.

I doncs a què ve aquesta sobtada fal·lera d’alguns sectors de voler ser cada vegada més pocs, d’excloure del sobiranisme a determinades forces polítiques?. La darrera enquesta del CIS ajuda a clarificar-ho: Barcelona en Comú pot guanyar l’alcaldia de Barcelona, i, en tot cas, esdevé la única alternativa davant del govern de Xavier Trias. Aquest fet desplaça d’altres candidatures a un paper molt inferior a les seves expectatives. Ada Colau sorgeix com la única esperança clara d’acabar amb la majoria de CIU a l’Ajuntament de la capital. Davant aquesta perspectiva qualsevol sobiranista intel·ligent posaria en valor la defensa indubtable que fan Barcelona en Comú i ICV-EUIA del dret a decidir i valoraria positivament el fet que una possible alcaldessa de la ciutat hagués votat sí-sí el 9 de novembre. Però no tothom ho fa: els interessos partidistes de curta volada s’imposen a la necessitat evident del procés sobiranista d’ampliar els seus suports. Els nervis  provoquen piulades i comentaris insultants. Hi ha que prefereix intentar que els seus candidats puguin arrossegar quatre vots abans que apostar per un procés majoritari que ha d’incorporar necessàriament als votants de Barcelona en Comú i d’Iniciativa.

I als pobles i ciutats no tots els alcaldables de CIU mantenen la mateixa posició constructiva que el president Mas ha expressat al Parlament. Alguns, atemorits per les enquestes, no dubten en desqualificar les candidatures d’ICV-EUIA, o les candidatures de confluència en les que participem, pel tema nacional. Cal que cap candidat o candidata de les nostres llistes es senti atemorit. Nosaltres podem participar amb la cara ben alta en qualsevol debat organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana o l’Associació de Municipis per la Independència.

L’ANC demana als candidats i candidates que signin determinats compromisos. Com si estar a favor del procés sobiranista només pogués tenir una única lectura. Davant d’això, la gent d’ICV-EUIA ha reaccionat amb intel·ligència: Els que han cregut que s’havia de signar el document ho han fet lliurament; en d’altres municipis han plantejat documents alternatius. Allà on l’Ajuntament ja forma part de l’AMI entenem que hi continuï amb total normalitat. I allà on no en forma part, plantegem una proposta tan indiscutible com posar a consulta de la ciutadania la possibilitat d’incorporar s’hi.  I defensem a capa i espasa la nostra llengua i la immersió lingüística enfront dels atacs constants de PP i Ciutadans. Això sí, nosaltres no creiem que les properes eleccions del 27 de setembre es puguin qualificar de plebiscitàries: perquè pensem, tal com l’exministre independentista escocès, Alex Salmond, va explicar en relació a Catalunya en una recent entrevista a RAC 1, que en unes eleccions es diluciden massa qüestions com per poder considerar que la ciutadania s’ha expressat  sobre la independència amb la claredat que tan sols un referèndum atorga. En canvi, defensem que les properes eleccions obrin un procés constituent en el que hem de definir el país que volem i que ha d’incloure la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.

I a tot arreu defensem que en mig d’una crisi econòmica que no ha estat superada, de retallades terribles a l’estat de benestar, i d’una desconfiança creixent de la ciutadania en la política per casos que van de Rato i Bárcenas a Pujol, els nous consistoris han d’estar al costat de la gent proporcionat serveis de proximitat i ser exemples d’honestedat i transparència.  No supeditem el procés sobiranista a determinats pactes, com sí que han fet CIU i ERC al Parlament de Catalunya aprovant uns pressupostos clarament de dretes. Nosaltres defensem el procés sobiranista i que es doni veu a la ciutadania en un referèndum, i alhora volem que es reconegui la sobirania del poble a tots i cadascun dels municipis del nostre país, millorant les seves condicions de vida.

Autor/Autora

Jaume Bosch

Exdiputat d’ICV al Parlament de Catalunya

Articles publicats : 30

Comentaris (3)

 • Avatar

  JM Armengou

  Comparteixo la teva opinió, Jaume. El nostre país és molt més madur del que expressen la escarransides proclames polítiques que sorgeixen dels partits de tota mena (no diguem quan van contingudes en 140 caràcters !) . Les del nostre, també. La complexitat que expressen les diverses situacions locals no es poden encotillar en una visó estreta ni totèmica del futur del país. Quant a BComú, on participo molt activament des del primer dia que es va gestar Guanyem BCN, amb qui vam confluir (santament !) després, no he trobat encara ningú, entre la molta gent que hi tracto, que faci cap mena de fàstic a l’alliberament nacional. Simplement, no se’n parla. habitualment, perquè els problemes de la nostra conurbació de 4M de persones són tan grossos que ocupen tot l’espai programàtic. Al cap i a la fi, tothom entén que la situació extrema de vexació a què ens sotmet l’estat espanyol i les nostres pròpies oligarquies (llengua i cultura, fiscalitat, insfraestructures, educació, medi ambient) ens obliguen a ser ben decidits a resoldre el problema nacional d’una manera dràstica. I tot anirà arribant per les seves vies naturals. Els friquis de tota mena que s’hi posen nerviosos, quedaran als dos extrems de la gran majoria de la gent. Salut.

  Respon
 • Avatar

  Josep Vaquer

  “”Nosaltres defensem el procés sobiranista i que es doni veu a la ciutadania en un referèndum,……..”””

  Tu saps molt be que ixo es com dir que no es faci res…..i ens col·loquem com el que diu Psc i Unió., quan abans del 9N defen-sabem que el Psdt. Mas trenques la legalitat,…i a les hores tornem a començar amb el si/no pèro potser, pèro no i ja definitiu…referèndum pactat, amb qui? diguem tu ?…i em sap greu per a tu per que sempre et tinc com una persona i militant complert, treballador i honrat. Company Bosch saps que no ens pots convens a molts que en temes socials estem d’acord, pèro el tema de deixar de ser SÚBDITS…N0!……I TU SAPS I JA TU HAN DIT QUE DONAR LA VEU AL POBLE…RES DE RES.
  Volem els nostres recursos i les eines per construir un nou païs ” lliure, social, just !!!
  On es la Republicà..???

  Respon
 • Avatar

  Josep Maria López Llaví

  Rellegeixo el teu article, Jaume, i em confirma la impressió que intentes “fer passar un camell pel forat d’una agulla”… Però és que per més dificultat, el camell no té gens de ganes de traspassar el forat. I és que a la gepa hi porta el pes -que tanta por li fa- del fede-statuquoïsme. L’única manera que veig que ICV es reincorpori al procés sobiranista és que el 28S es pugui arrencar el procés constituent del nou estat, i que ICV es vegi obligada a afegir-s’hi o que quedi residual.
  Davant d’aquest panorama, el corrent Compromís per la Independència, Jaume, que tu vas ajudar a formar, crec que no pot quedar a l’espera dels esdeveniments. Ha d’insistir que, abans del 27S, ICV es posicioni al costat sobiranista. Si no plebiscitari, si tot va bé, el 27S serà almenys constituent. La feina de CxI ha fer eixamplar l”espai del SÍ, per tal de facilitar que el procés sobiranista coroni amb la plena sobirania, la República Catalana.
  Que en el camí hi pugui havet xoc de trens? Pot ser inevitable. Caldrà una estratègia intel.ligent, astuta i i acurada, cercar aliats i no caure en precipitacions.
  I en aquest itinerari n’agradaria que seguíssim junts. Tan bona feina que fas al Parlament, el cervell del camell -si és que en té- hauria de fer-te més cas en criteris de política nacional.

  Respon

Deixa el teu comentari

Scroll to top