Guanyar Barcelona construint complicitats Revisat per Revista Treball a . A propòsit de l’aparició del projecte “Guanyem Barcelona”, convé fer una doble reflexió sobre com fer possible aquest objectiu (la conquesta del govern de la ci A propòsit de l’aparició del projecte “Guanyem Barcelona”, convé fer una doble reflexió sobre com fer possible aquest objectiu (la conquesta del govern de la ci Rating: 0
Esteu aquí: Home » Món local » Guanyar Barcelona construint complicitats

Guanyar Barcelona construint complicitats

Guanyar Barcelona construint complicitats

A propòsit de l’aparició del projecte “Guanyem Barcelona”, convé fer una doble reflexió sobre com fer possible aquest objectiu (la conquesta del govern de la ciutat) i què podria comportar el seu assoliment (l’exercici del govern). Vist des de la perspectiva dels moviments socials, estem davant d’un doble salt qualitatiu: l’aposta per transitar “des del carrer cap a les urnes” i la voluntat de superar posicionaments polítics estrictament resistencialistes.

Com fer-ho possible? Allò que “Guanyem Barcelona” sembla haver entès des d’un inici és que la conquesta d’un govern com el de Barcelona exigirà la conformació d’una aliança àmplia entre diferents tipus d’actors polítics i socials. Qualsevol procés de confluència comporta importants esforços de diàleg, negociació, construcció de complicitats i acords, esforços que només són assumibles si totes les parts implicades es carreguen d’altes dosis d’empatia, perseverança i generositat. Allò que mourà el procés cap a la direcció desitjada és la il·lusió per guanyar el govern per tal de transformar radicalment la ciutat, així com la consciència que l’assoliment d’aquest objectiu només és possible des de la suma de persones, organitzacions i col·lectius diversos. L’atrinxerament en les velles fronteres organitzatives, la priorització dels objectius organitzatius propis en detriment dels col·lectius i les actituds ideològicament agressives i de superioritat moral són les grans amenaces a evitar.

La priorització dels objectius organitzatius propis en detriment dels col·lectius i les actituds ideològicament agressives i de superioritat moral són les grans amenaces a evitar.

Aquesta capacitat per construir complicitats entre actors polítics i socials diversos no només és crítica pel que fa a la materialització de la candidatura i a les possibilitats de victòria electoral, sinó també des del punt de vista de la sostenibilitat del projecte, particularment en un eventual escenari de govern. Les possibilitats de fer polítiques públiques transformadores rauen en bona mesura en l’habilitat dels governs de construir aliances amb aquells actors que concentren recursos crítics. Un eventual govern de Guanyem hauria de ser capaç de teixir complicitats més enllà de la coalició d’actors que li han donat suport, amb altres partits polítics, amb altres moviments ciutadans, amb diferents tipus d’actors privats i amb el conjunt d’administracions públiques que despleguen polítiques a la ciutat. És important que Guanyem sigui conscient que fer-se amb el govern no comportaria fer-se amb (tot) el poder. Convé que es fixin, d’entrada, les grans prioritats que tindria aquest govern i que es pensi amb qui caldria arribar a acords per fer-les possibles. La democràcia directa ha de ser un instrument bàsic de legitimació popular de les decisions, però el govern en xarxa és el que desactivarà els bloquejos i el que permetrà assolir els objectius pretesos.

Sumar per guanyar. Sumar per transformar. Teixir complicitats per fer possible la suma. El projecte és apassionant i mereix un suport molt ampli.

Autor/Autora

Ismael Blanco

Investigador Ramón y Cajal a la UAB

Articles publicats : 10

Deixa el teu comentari

Scroll to top