Generositat i rigor, són compatibles? Revisat per Revista Treball a . Després dels resultats de les eleccions europees del dia 25 de maig, el panorama polític ha quedat notablement alterat i commocionat. D’una banda, un enorme afe Després dels resultats de les eleccions europees del dia 25 de maig, el panorama polític ha quedat notablement alterat i commocionat. D’una banda, un enorme afe Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » Generositat i rigor, són compatibles?

Generositat i rigor, són compatibles?

Generositat i rigor, són compatibles?

Després dels resultats de les eleccions europees del dia 25 de maig, el panorama polític ha quedat notablement alterat i commocionat. D’una banda, un enorme afebliment dels dos grans partits estatals que perden cinc milions de vots, de l’altra, l’aparició d’una força política sense cap estructura sòlida però més que milionària en vots, repartits per totes les autonomies, i, a Catalunya, el sorpasso d’ERC davant de CIU i l’espectacular caiguda del PSC, sense oblidar que els votants no van arribar al cinquanta per cent i que, conseqüentment, qualsevol anàlisi dels resultats no pot perdre de vista que només es refereix a la meitat escassa de l’electorat.

En aquest context, i com que els temps polítics estan ara més accelerats que mai, comencen a obrir-se camí les reflexions, les hipòtesis i les possibles aliances sigui intrapartidàries sigui entre partits i forces menys estructurades, de cara a les properes eleccions municipals. Tothom sap que cada contesa electoral té la seva pròpia dinàmica i que no és raonable fer projeccions d’una convocatòria a una altra. Tanmateix, els creixements importants i sostinguts així com les projeccions reiterades de les enquestes, o bé les caigudes espectaculars, o les irrupcions inesperades  de nous protagonistes, sense oblidar que de cara a les municipals hi haurà actors que a les europees no hi han sigut però sí tenen alcaldies i regidors i, fins i tot, nous actors que ja han anunciat la seva presència en molts municipis, tot això obliga a encarar els propers mesos d’una manera diferent a com s’havia fet tradicionalment fins ara.

Pel que fa a la dreta no s’esperen gaires canvis: PP, CiU, tot i que caldrà veure si la federació arriba junta a les municipals o ja haurà optat per la separació, Ciutadans i, tal vegada UPiD, per no parlar del sector d’ultradreta. A l’esquerra el panorama és més complex: hom suposa que ERC anirà sola i probablement el PSC també, al menys en les poblacions més importants per nombre de població i en les que tingui l’alcaldia; ICV podria fer el mateix o tractar de bastir amb totes les posicions d’esquerra que vulguin incorporar-s’hi, PSC i ERC incloses,  una alternativa social i política al municipalisme de dretes. Per a aquesta alternativa cal pensar en les CUP, Podem, Procés constituent i les diverses plataformes municipalistes d’esquerra que en anteriors eleccions ja han forjat aliances amb el PSC, ERC i ICV.

De fet, en els darrers dies alguns mitjans de comunicació ja han començat a parlar-ne i no sempre de forma desinteressada. I és en funció d’aquesta possibilitat, d’aquesta alternativa il·lusionant i necessària, que caldrà fer servir la generositat i el rigor esmentats en el títol de l’article. Generositat per tal de deixar de banda els personalismes, les legítimes ambicions individuals –de les il·legítimes no cal parlar-ne-, els protagonismes mal entesos, el pes excessiu de la història i la tradició individual o col·lectiva, les superioritats falsament atribuïdes, etc., etc. Rigor per tal d’elaborar un programa general i un programa local adequat al moment històric, per aprofitar la saviesa i les energies de tots el components de l’alternativa, per articular una estructura organitzativa estable, democràtica, àgil i amb capacitat per prendre decisions en poc temps, per generar credibilitat i més adhesions, per assumir que l’objectiu és governar els ajuntaments amb la ciutadania i a favor seu i no només presentar-se a les eleccions; en definitiva, rigor per fer front a la complexitat immensa d’aquest moment.

Autor/Autora

Eulàlia Vintró

Membre del Consell Nacional d'ICV

Articles publicats : 36

Deixa el teu comentari

Scroll to top