Entrevista a Sixte Garganté Revisat per Revista Treball a . Sixte Garganté Portaveu de la Comissió Promotora de la ILP per a la Renda Garantida de Ciutadania Sixte Garganté és professor de Dret del Treball (UPF). El seu Sixte Garganté Portaveu de la Comissió Promotora de la ILP per a la Renda Garantida de Ciutadania Sixte Garganté és professor de Dret del Treball (UPF). El seu Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Entrevista a Sixte Garganté

Entrevista a Sixte Garganté

Sixte Garganté
Portaveu de la Comissió Promotora de la ILP per a la Renda Garantida de Ciutadania

Sixte Garganté és professor de Dret del Treball (UPF). El seu accent de Lleida s’accentua a mida que l’entrevista avança, cosa que ens demostra que se sent còmode i la seva prioritat és fer-se entendre. Ens regala una dosi d’optimisme gens ingenu, assegurant-nos gairebé com a repte col·lectiu i personal que aquesta iniciativa legislativa popular no “anirà al calaix”.

Suposo que aquest dies tothom et pregunta el mateix: Com va la recollida de signatures?
Ja fa 2 mesos que es va iniciar la campanya i va molt bé. La gent signa amb moltíssimes ganes, està molt activa en allò que la faci sentir participativa en qüestions importants a resoldre, com ho és la pobresa.

Algunes persones ens han dit que costa molt explicar què és l’RGC. Com a promotor, ens pots donar els elements claus?
La Renda Garantida de Ciutadania és un dret, reconegut i vigent a l’Estatut del 2006 (art 24.3), a tenir garantits els mínims d’una vida digna. En definitiva, és una prestació econòmica que permeti que avui, a Catalunya, ningú no es trobi per sota del llindar de la pobresa. El problema és que, des de l’any 2006 fins ara, el Parlament de Catalunya no ha regulat quines són les condicions per accedir-hi, quina és la seva quantia, quins són els requisits, quines són les obligacions. Donat que el Parlament no ho fa, un grup de ciutadans i ciutadanes s’acullen al seu dret de participació política. I aquí és on neix la Comissió Promotora de la ILP.

¿Quines són les amenaces que s’han de superar perquè s’aprovi el Projecte de Llei?
Primer, s’han de recollir 50.000 signatures vàlides, i ja he dit que això va bé. Donem per fet que superarem aquest tràmit. La segona amenaça que s’ha de superar és que alguns Grups parlamentaris són reticents a prioritzar els drets de les persones pobres a accedir a aquesta prestació; és un problema fonamentalment de prioritats polítiques i som conscients que actualment el Govern de la Generalitat prioritza en retallades. Per això ens hem marcat com a objectiu recollir més de les 50.000 signatures necessàries, per pressionar i veure si el Grup que dóna suport al Govern s’alia amb ERC o directament amb el PP.

Per últim, una societat amb una renda garantida, és una societat més lliure?
D’entrada, jo diria que és una societat una mica més justa. Jo crec que la llibertat depèn de moltes altres coses. Però és evident que si les persones tenen garantits els mínims per a una vida digna, tenen més llibertat a l’hora d’escollir. La pobresa és el màxim exponent de la desigualtat; si reduïm la desigualtat, tindrem una societat més justa; i si de retruc és més lliure, doncs fantàstic.

Autor/Autora

Rosa Mateu

Redacció Treball

Articles publicats : 24

Deixa el teu comentari

Scroll to top