Entrevista a Josep Vendrell Revisat per Revista Treball a . Josep Vendrell Secretari general d’ICV Elegit secretari general d’ICV en la darrera Assemblea Nacional, Josep Vendrell és la tercera pota del grup dirigent que Josep Vendrell Secretari general d’ICV Elegit secretari general d’ICV en la darrera Assemblea Nacional, Josep Vendrell és la tercera pota del grup dirigent que Rating: 0
Esteu aquí: Home » Entrevistes » Entrevista a Josep Vendrell

Entrevista a Josep Vendrell

Entrevista a Josep Vendrell

Josep Vendrell
Secretari general d’ICV

Elegit secretari general d’ICV en la darrera Assemblea Nacional, Josep Vendrell és la tercera pota del grup dirigent que ha de liderar els objectius fixats per a la nova etapa del partit. Nascut a Camarasa (La Noguera) el 1968, és diputat al Parlament de Catalunya, llicenciat en Història Contemporània i màster en Polítiques Públiques i Socials.

“Abans que dirigent, sóc militant”

Com et planteges la teva nova responsabilitat de secretari general d’ICV?
Els objectius principals són continuar impulsant la modernització de l’organització que s’ha produït en els darrers anys, i que es concreten en fer una organització més forta, amb més militància, més participació interna i més debat polític. Cal millorar la capacitat d’activisme de l’organització i donar resposta amb més eficàcia als conflictes socials.

Amb una perspectiva de creixement d’ICV i de la coalició, no seria molt més còmode que ICV es dediqués només a recollir els fruits d’allò fet?
Si féssim això serviríem només a l’interès d’Iniciativa. Podríem créixer 2-3 diputats…  Però ambicionem anar molt més enllà, perquè creiem que és una necessitat del país i de la gent a la qual volem representar: les classes populars. Iniciativa hauria de ser un dels motors fonamentals del canvi que s’ha de produir en tots els sentits: del sistema polític; de la relació amb l’Estat i amb Europa, que passi per l’exercici del dret a decidir, i del model social i econòmic.
Per fer això, Iniciativa és un actor imprescindible, però no suficient. Ens cal la confluència amb altres energies socials i polítiques de l’esquerra, i amb tota aquella gent que entén que és moment de mobilitzar-se i de fer política perquè calen alternatives, també de govern. Aquesta és la nostra principal ambició.

L’altre gran objectiu, com deies, és reforçar la militància i l’organització. En un moment de descrèdit de la política de partit com l’actual, per què cal més partit que mai?
En els moments que vivim, hi ha qui pot pensar que fer una política amb pocs militants, amb diners, presència institucional i en les xarxes socials i amb un bon aparell de comunicació, és suficient. Aquest model de partit empresa no és el nostre. Però tampoc no l’és la suma de moviments socials, desvinculats de la política. Nosaltres entenem la política de partit com la màxima participació de la ciutadania, una participació que ha de ser social i política. L’adversari polític i econòmic és molt poderós, té recursos i està guanyant la batalla de la crisi. Hem de canviar la política i la forma del partit, però ens calen partits, sindicats i moviments socials més forts, no més febles, si volem donar la batalla. Si no és amb la suma, la complicitat i la implicació de la gent, no és possible transformar res. Per això cal un partit que sigui més nombrós i on la gent estigui més implicada en totes les lluites socials. Un partit amb més activisme, en definitiva.

Ets secretari general d’una organització liderada per una cocoordinació… Com ho porteu?
La idea de la cocoordinació té dues dimensions: la de la paritat de gènere i la de fer una direcció molt més horitzontal. Per tant, parlem de dos màxims dirigents, però també d’un equip, que m’inclou a mi i a tota una Executiva. Compartim aquesta mentalitat de treballar d’una forma més oberta, horitzontal i en equip.

I com es pot dirigir en equip?
Fa anys que treballem junts. Ja ens coneixem molt, hi ha confiança, i compartim un determinat sentit de la política en què allò que preval és allò col·lectiu. De fet, això és l’ADN de la cultura política d’Iniciativa. Tant el Joan, com la Dolors com jo mateix, abans que dirigents som militants.
A més, a ICV hem aconseguit fer una organització amable: crec que la gent se sent a gust, escoltada, hi pot participar… i aquest bon rotllo crec que es genera així, no només entre nosaltres tres, sinó en tot el partit.

Potser perquè sempre t’has impregnat d’aquest treball col·lectiu, ets força desconegut individualment. Per tant, anem a descobrir alguna cosa més d’en Josep Vendrell:

Com desconnectes d’ICV?
Quan vaig a Camarasa, el meu poble. Quan em trobo amb gent, amics que no són d’aquest món de la política, desconnecto.

Un llibre per a aquest estiu?
Aquest any potser seran Victus (A. Sánchez Pinyol) i el darrer d’en Josep Fontana, El futur és un país estrany.

Una afició?
Caminar -“aixafar tou”, que en dic jo-, el cinema… i últimament, l’hort. He tingut la sort de trobar una casa al Guinardó, tocant a Horta, que té un pati, i m’hi estic fent un hort (amb l’ajuda del meu pare, que és el que hi entén…) I em relaxa moltíssim!

Quin és el teu principal defecte?
Encara que no ho sembli, la impaciència.

I virtut?
Fa de mal dir, una virtut d’un mateix… però bé, suposo que una certa capacitat de treball.

Què et veus fent d’aquí a uns quants anys?
En el futur, no sé quan, m’agradaria fer alguna cosa relacionada amb el que vaig estudiar, història.

Però de moment, primera línia -col·lectiva-, i bons aliments!

Marta Ribas. Diputada d’ICV-EUiA al Parlament

Autor/Autora

Marta Ribas

Coordinadora nacional d'ICV i diputada de Catalunya en Comú Podem al Parlament de Catalunya

Articles publicats : 6

Deixa el teu comentari

Scroll to top