Els moviments socials com a missatge Revisat per Revista Treball a . És molt habitual escoltar a alguns tertulians, polítics o acadèmics allò que “el 15M no va aconseguir res”. En primer lloc, aquesta manera d’interpretar la real És molt habitual escoltar a alguns tertulians, polítics o acadèmics allò que “el 15M no va aconseguir res”. En primer lloc, aquesta manera d’interpretar la real Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » Els moviments socials com a missatge

Els moviments socials com a missatge

És molt habitual escoltar a alguns tertulians, polítics o acadèmics allò que “el 15M no va aconseguir res”.

En primer lloc, aquesta manera d’interpretar la realitat sembla estar només interessada en el nombre de persones que estan en una plaça, obviant així un dels trets característics dels moviments socials actuals, el “binomi xarxa-carrer”; és a dir, la simultaneïtat i complementarietat que es produeix entre l’espai físic i el virtual.

En segon lloc, perquè, més enllà de conquestes polítiques concretes, han aconseguit crear un “clima” social que ha posat lletra a una música que sonava, una lletra que ha fet “envellir” algunes institucions polítiques i sobretot ha interpel·lat la seva essència on, si bé és cert, hi ha qui ha volgut prendre nota i qui no. O si no, com cal entendre la voluntat de porositat d’alguns partits d’esquerres als moviments socials, o bé l’auge de les “primàries” o de debats com la transparència política?

Tercer, fruit d’aquest clima i del despertar d’una consciència ciutadana, que en molts casos estava adormida, el 15-M ha contribuït enormement a un procés de repolitització social que ha ajudat a esquerdar el pensament hegemònic neoliberal, visualitzant o amplificant iniciatives i moviments com les PAHs o les “marees” ciutadanes.

I finalment, i potser de manera més important, no cal entendre tot el cicle de protestes que té lloc des del 2011, i que van des de la “primavera àrab” fins  a l’OccupyWallStreet o les de Brasil i Turquia, com el punt de partida de quelcom i no com un simple esdeveniment puntual? No comparteixen totes aquestes protestes uns repertoris d’acció similars, demandes de major democratització, justícia social i reapropiació del comú? No han estat històricament els moviments socials l’expressió de valors socials emergents i els encarregats d’anticipar els canvis socials?

Una aproximació constructiva a tot plegat apostaria per entendre tots aquests moviments no tant com una anècdota sinó com un poderós missatge que cal saber interpretar a cada instant.

Autor/Autora

Oscar Mateos

Investigador i professor en temes de pau, desenvolupament i seguretat

Articles publicats : 7

Deixa el teu comentari

Scroll to top