Elogi del militant

Aquests dies de campanya electoral he pensat en la figura del militant polÃtic de tota la vida: aquella persona que sempre està al peu del canó, participant en les reunions, assemblees, penjant cartells, repartint octavetes, sent actiu a les xarxes socials, representant al partit en les plataformes, òrgans municipals, demanant el vot en els seus cercles familiars, d’amistats i feina… Aquella persona que forma part d’un projecte polÃtic i el defensa arreu, sense demanar res a canvi. Segurament mai no cobrarà cap sou per la seva tasca polÃtica, mai no tindrà un cà rrec d’assessor ni regidor, ja no diguem de diputat. Perquè mai ni tan sols s’ho ha plantejat ni li ha plantejat ningú. Aquella persona que no participa de la vida del partit per engrandir el seu ego, sortir a la televisió, tenir cà rrecs ni aconseguir cap recompensa econòmica. Aquell militant arquetÃpic que defensa el projecte col·lectiu, el critica les vegades que faci falta però de portes endins, que segueix pensant (crec que amb raó) que els partits polÃtics són una eina utilÃssima per transformar la nostra societat. Perquè les idees no viuen sense organització. Segur que a totes i a tots aquells que fa anys i panys que militem ens ve al cap el nom de diverses persones. Persones que segurament admirem i estimem.
Recupero un fragment del llibre ‘La trampa de la diversidad’, de Daniel Bernabé, on es defineix de forma brillant allò que abans entenÃem per militant, en aquest cas comunista: “El 1978 qui es deia comunista era molt probable que milités en un partit, un sindicat o algun tipus d’organització formal. Acudia a manifestacions, a mÃtings, a la seva agrupació, on discutia amb altres comunistes sobre teoria, successos de polÃtica internacional i nacional, però també aquells que es donaven en el seu à mbit més proper. El comunista també ho era a la seva feina, on, amb les precaucions degudes, procurava tractar amb aquells companys que simpatitzaven amb l’esquerra. Aquell militant comunista segurament viuria al mateix barri des de feia anys, per la qual cosa participaria sense amagar la seva condició ni milità ncia en associacions de veïns, col·lectius culturals i qualsevol espai grupal que allà es donés. Segurament tenia unes idees molt marcades, però l’acció quotidiana el portava a compartir trinxera amb gent d’altres grups polÃtics i, sobretot, amb gent que no pertanyia a cap. Prenia responsabilitats si aixà li requeria el seu partit, al que segurament defensava amb convicció en públic però criticava durament en privat […]. Qui deia ser comunista, qui s’identificava amb el comunisme, vivia d’acord amb la seva forma de pensar. És a dir, la seva identitat era donada pel seu context, les seves condicions, la seva materialitat, la seva vida”. SÃ, ja sé que no està de moda reivindicar aquesta forma de milità ncia, i segurament hem de ser capaços d’adaptar-nos als temps actuals. Però d’aquà a acceptar acrÃticament una idea de milità ncia fugaç, lÃquida i a conveniència crec que hi ha un bon camà a transitar.
En els darrers temps, temps lÃquids que diria en Zygmunt Bauman, cal reconèixer que no cotitza a l’alça la figura del militant a què feia abans referència. D’un temps ençà no és difÃcil trobar persones defensant un projecte polÃtic de forma fanà tica i al cap de poc veure-les defensant un altre fins i tot antagònic, aprofitant per carregar contra aquell partit en què militaven fins fa poc, de vegades ostentant responsabilitats importants. Va haver-hi una època en què canviar-se de camisa, polÃticament parlant, estava molt mal vist. Ara, però, de vegades sembla que passar d’un partit a un altre obté fins i tot recompensa, no només entre militants de base, sinó sobretot entre dirigents, òbviament amb aspiracions de cà rrec i sou. A tots i a totes ens vindrien uns quants exemples al cap sense haver de pensar-hi gaire. Persones que en legislatures no gaire pretèrites eren diputades d’un determinat partit i ara ho són d’un altre, i que són capaços de defensar idees contraposades sense que els caigui la cara de vergonya. Els trà nsfugues de tota la vida, vaja. Aquests són els meus principis, i si no els agraden en tinc uns altres, que diria en Groucho Marx. Crec que cap partit no escapa a aquest tipus de situacions, més intensament en els darrers anys.
Un altre fenomen que no deixa de sorprendre’m és aquell segons el qual certes persones, fins fa poc dirigents importants d’un partit determinat, abandonen les seves responsabilitats i prà cticament l’endemà apareixen als mitjans de comunicació com si la seva etapa com a dirigent polÃtic (d’una opció polÃtica determinada, és clar) no hagués existit, presentant-se com a activista social o només amb el nom de la seva professió, la que sigui. No és difÃcil veure’ls aparèixer a les tertúlies televisives o radiofòniques defensant postulats que fins fa poc no s’atrevien a defensar mentre ocupaven cà rrecs polÃtics. Els mitjans, ho sabem bé, acostumen a recompensar aquells exdirigents que passen a criticar públicament i amb entusiasme les interioritats de les organitzacions on militaven fins fa quatre dies, normalment partits amb els que el mitjà de comunicació en qüestió no simpatitza pas. Tant se val si aquestes crÃtiques feroces estan basades en mentides: del que es tracta és de fer mal a l’adversari polÃtic.
Però el que em produeix sorpresa de veritat no és aquest fet, que fins i tot puc arribar a entendre: quan un ostenta un cà rrec polÃtic ha de defensar públicament el que es decideix col·lectivament, no les seves opinions personals. El que em produeix sorpresa i fins i tot un xic d’indignació és que aquestes persones no donin un cop de mà , per petit que sigui, al projecte polÃtic que fins fa poc va decidir col·lectivament atorgar-los la confiança. Es passa de dirigent i cara visible a deixar la milità ncia, directament. I aquà no puc deixar de pensar en referents com en Cipriano GarcÃa, que va ser dirigent, diputat… I que va morir penjant una pancarta durant una campanya electoral. Per què costa tant que determinats dirigents, que fins no fa gaires anys abjuraven dels partits polÃtics, passessin a dirigir-los i, després, no es quedin a militar-hi des de la base? Hi ha una elit de persones que passen dels moviments socials a la direcció dels partits però no poden ser militants anònims com aquests a què feia referència a l’inici de l’article? Hi ha, concretament, una aristocrà cia en els espais polÃtics d’esquerres? No és una contradicció en sà mateixa aquest fenomen?
Per tot això crec que val la pena reivindicar la figura del militant. Crec que val la pena elogiar-la, especialment en moments com l’actual, en què construir organitzacions fortes i vinculades amb el teixit social sembla més necessari que mai. Perquè allò sòlid sempre serà imprescindible, i els valors del compromÃs, la lleialtat, la fidelitat o la milità ncia potser caldria recuperar-los, defensar-los i lluir-los amb orgull.
Josep Illa Ximenes
Grà cies en nom de molts que ja no podran llegir aquest article. Tan sols faria un salt més enllà , quan comfigures el moment, com Bauman , de lÃquid… Crec que alguns nivells de “pensament politic” són més aviat gasosos. I aprofito per recomanar ferventment el llibre que cites d’en Daniel Bernabé: “La trampa de la diversidad”