El PSUC. Venim de lluny i anirem més lluny encara Revisat per Revista Treball a . 80 anys de vida són molts i això mateix ja justifica la celebració. Però ho justifica sobretot l’empremta que ha deixat el PSUC en la societat catalana, de mane 80 anys de vida són molts i això mateix ja justifica la celebració. Però ho justifica sobretot l’empremta que ha deixat el PSUC en la societat catalana, de mane Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » El PSUC. Venim de lluny i anirem més lluny encara

El PSUC. Venim de lluny i anirem més lluny encara

El PSUC. Venim de lluny i anirem més lluny encara

80 anys de vida són molts i això mateix ja justifica la celebració. Però ho justifica sobretot l’empremta que ha deixat el PSUC en la societat catalana, de manera que, encara que avui no es presenti com a tal a les eleccions, sí continuen presents els valors que van impregnar el partit i que avui són tan actuals i necessaris: la política unitària i l’activisme social i polític. El PSUC va contribuir molt activament a la lluita antifranquista, com ho mostra la gran quantitat de militants, homes i dones, que van ser empresonats, torturats, condemnats a mort i executats per defensar la democràcia, o que van haver de marxar a l’exili. Però més que això: el PSUC va contribuir de forma decisiva a la construcció en positiu de la Catalunya d’avui, aportant moltes idees i propostes que van ser incorporades a la política catalana (i que el partit en el govern durant molts anys, CiU, va pervertir en molts casos). Estem parlant de la normalització lingüística, del model educatiu, del model sanitari, de l’urbanisme… Estem parlant també del catalanisme popular i de la idea “Catalunya un sol poble”. De la incidència del PSUC en els sectors intel·lectuals i artístics del país. De la presència en el moviment obrer, en la pagesia mobilitzada i en la lluita als barris. De la lluita pels drets de les dones. De l’aposta decidida per les polítiques unitàries, com va representar, per exemple, l’Assemblea de Catalunya.

Continuen presents els valors que van impregnar el PSUC i que avui són tan actuals i necessaris: la política unitària i l’activisme social i polític.

PORTADA NH213La Fundació Nous Horitzons es va crear l’any 1992, vinculada al PSUC i després a Iniciativa per Catalunya. La Fundació va adoptar com a nom el de la revista Nous Horitzons. Una revista de caràcter teòric, polític i cultural que s’inicia l’any 1960, en plena clandestinitat, amb 56 anys d’antiguitat, sempre publicada en català. En aquest punt el PSUC es diferencià també d’altres partits, que van denominar les seves fundacions amb noms de personatges destacats de la seva militància. També ho haguera pogut fer així el PSUC, perquè és evident que ha tingut, com té avui Iniciativa per Catalunya, lideratges forts i personalitats destacades. Però el que es va posar de relleu és la importància del treball conjunt en l’activisme polític i social, així com la necessitat de desenvolupar el pensament i l’acció per transformar la societat i assolir nous horitzons. Des d’aquest plantejament, la Fundació no podia ignorar un aniversari tan important com són els 80 anys de la creació del PSUC, sinó explicar i difondre què va significar aquest partit en la història de Catalunya i mostrar com les seves experiències i els seus valors són completament actuals. Això és el que fem en el proper número especial de la revista dedicat a l’aniversari del PSUC i que ja està a la vostra disposició. Venim de lluny i anirem més lluny encara. Moltes felicitats al PSUC!!!!!

Autor/Autora

Dolors Comas d'Argemir

Catedràtica d'Antropologia i presidenta de la Fundació Nous Horitzons

Articles publicats : 12

Deixa el teu comentari

Scroll to top