El canvi no s’atura Revisat per Revista Treball a . Fa  més d’un any,  moviments socials, ciutadania i algunes forces polítiques, ens vam ajuntar per fer realitat una nova manera de fer política a les institucion Fa  més d’un any,  moviments socials, ciutadania i algunes forces polítiques, ens vam ajuntar per fer realitat una nova manera de fer política a les institucion Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » El canvi no s’atura

El canvi no s’atura

El canvi no s’atura

Fa  més d’un any,  moviments socials, ciutadania i algunes forces polítiques, ens vam ajuntar per fer realitat una nova manera de fer política a les institucions. Amb esforç i il·lusió, les candidatures del canvi hem arribat a molts ajuntaments. Avui creiem que  aquest canvi no es pot quedar aquí, el bloqueig del govern central ens  empeny a seguir lluitant per fer una societat més justa, més democràtica i més sostenible.

Les  eleccions generals del proper 20 de desembre es produiran en un context de canvis profunds. Han estat més de 7 anys de crisi, en els quals s’ha fet  habitual l’ofensiva dels poders econòmics contra la sanitat,  l’educació, el dret a l’habitatge i a una feina digna. A més, la crisi  de règim exigeix fer un pas endavant per desencallar processos constituents arreu de l’Estat, impulsats des de la sobirania de cada  poble. En aquests darrer any, hem trencat el bipartidisme, som més al Parlament Europeu i als ajuntaments, contra tot pronòstic, on hem començat a fer política per a la gent.

Mentrestant,  però, el Govern central continua aplicant receptes que durant aquests anys de crisi  econòmica han  tingut efectes devastadors. Les retallades  en drets socials i laborals han increment les desigualtats, i les dificultats per accedir a una feina i un habitatge dignes han estat el pa de cada dia. Ara ens parlen de recuperació econòmica,  però veiem com, un cop més, la riquesa que generem entre totes cau en els comptes bancaris d’uns quants i no serveix per a revertir les  desigualtats que s’han  produït en els últims anys. Res no és casual; respon a un model social i econòmic que pretén el benestar d’una minoria privilegiada a costa de la majoria de la gent. El Govern central és sord a les demandes i a la realitat ciutadana, i de nosaltres depèn que això canviï.

Així mateix, el reclam per la sobirania de Catalunya s’ha alçat repetidament als carrers, a les xarxes i a les places. La ciutadania ho ha dit ben clar, amb manifestacions multitudinàries contra els mercats financers europeus i contra les imposicions d’un Estat central i centralista que s’ha mirat aquestes reclamacions amb menyspreu. Tenim dret a decidir aquí, ara i sempre. Per tot això, serem la clau per desencallar un referèndum vinculant sobre el model d’Estat. La sobirania de les perifèries haurà de configurar aquest nou model de relació entre els pobles. És des d’aquesta sobirania que ens agermanem amb les candidatures del canvi aquí, a l’Estat i a Europa.

Volem  promoure un nou contracte  ètic entre ciutadania i representats. No podem acceptar que els  responsables  de la crisi continuïn governant. Som fidels  als  processos fets amb l’ajuda de tothom i apostem per una confluència  de  ciutadania, moviments socials i forces polítiques per transformar  les  institucions des de baix. Quan el poble té la veu, el govern obeeix. Quan ens ajuntem per objectius i pràctiques concretes, superant  les velles lògiques de partit, tots i totes hi guanyem.

No  tenim temps per perdre; no ens quedarem a casa esperant l’hivern ni  acceptarem el discurs de la por ni el d’una recuperació que aprofundeix  les desigualtats. El fred ja no ens espanta, perquè portem la primavera a dins i el canvi no s’atura.

10 propostes:

1. Fer  un referèndum a Catalunya per decidir lliurement el nostre futur, en solidaritat amb la resta de pobles de l’Estat que pateixen el centralisme, les retallades i els efectes de la corrupció.

2. Pla de ­Rescat Ciutadà: creació d’una Renda Garantida de Ciutadania, garantir el dret a l’alimentació i a l’accés als subministraments bàsics (aigua, llum i gas).

3. Creació d’ocupació de qualitat en sectors com l’economia verda (les renovables, la rehabilitació energètica, la mobilitat sostenible…) i l’Estat del Benestar (l’educació i la salut públiques, la cura de les persones dependents…). Impulsarem la derogació de la reforma laboral i incrementarem el Salari Mínim Interprofessional.

4. Blindar els serveis públics i democratitzar-los: prou de retallades, lleis Wert, “mordassa”… ­El que paguem entre tots, és de tots.

5. Obligar tots els bancs que  han  rebut ajudes públiques que facin córrer el crèdit i impulsin cooperatives de crèdit públiques.

6. Prohibir els desnonaments per motius econòmics, aprovar la dació en pagament i coresponsabilitzar les entitats financeres en l’habitatge públic de lloguer.

7. Impulsar les cooperatives d’energies renovables i una societat compromesa amb el territori. Prou impunitat a les grans empreses energètiques, que es preocupen més dels beneficis que del benestar de les persones; prou impunitat amb els projectes Castor, amb els permisos de fracking i amb les centrals nuclears.

8. Pacte d’Estat contra la violència masclista. Interrupció voluntària de l’embaràs, i acabar amb les desigualtats que pateixen les dones en l’àmbit social i laboral.

9. Volem ser un referent mundial en solidaritat i drets humans. Tancament immediat dels CIES i impuls de les polítiques per a l’acollida de refugiats. Cap persona és il·legal.

10. Democràcia neta, democràcia plena: volem una política plenament transparent, lliure de lobbies i de  corrupció. Facilitarem les iniciatives ciutadanes, els referèndums i la  participació en les polítiques públiques.

Autor/Autora

Redacció Treball
Articles publicats : 18

Deixa el teu comentari

Scroll to top