Dia del llibre 2015 Revisat per Revista Treball a . Quan era petita una de les activitats que més m’agradaven era llegir. I ara també! Tenia una amiga que vivia en un pis on totes les parets –i quan dic totes vul Quan era petita una de les activitats que més m’agradaven era llegir. I ara també! Tenia una amiga que vivia en un pis on totes les parets –i quan dic totes vul Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » Dia del llibre 2015

Dia del llibre 2015

Dia del llibre 2015

Quan era petita una de les activitats que més m’agradaven era llegir. I ara també! Tenia una amiga que vivia en un pis on totes les parets –i quan dic totes vull dir totes—estaven ocupades per baldes amb llibres. Fins i totes les habitacions om dormien eren biblioteques, i els llits estaven amagats sota dels prestatges, darrere d’uns plafons que, de nit, s’abaixaven. Dormir envoltada de llibres i llibres i llibres. Aquest era el meu somni. Potser per això, ara tinc una biblioteca de 12.000 volums, tots fitxats i tots organitzats per gèneres, països i alfabèticament.

Als 15 anys vaig anar a veure la pel·lícula Fahrenheit 451 de Truffaut i, al contrari del que des d’aleshores he fet sempre, després vaig llegir la novel·la de Ray Bradbury, en què es va basar el director. Pel·lícula i llibre em van commocionar. Podia, realment, arribar un dia en què els llibres fossin perseguits? En què les biblioteques públiques no existissin i les privades fossin destruïdes per escamots de bombers amb l’obligació d’encendre focs i no pas apagar-los? Per si de cas el dia arribava, vaig decidir memoritzar un llibre –tots els contes de Cortázar. No cal dir que m’ho prenia com un joc perquè no em creia que una circumstància com aquesta fos possible.

Però contra tot pronòstic (meu), el dia ha arribat. I no pas perquè l’estat hagi prohibit els llibres, sinó perquè molta, moltíssima gent ha deixat de comprar-ne. En canvi, a  estats com França, Alemanya, Gran Bretanya, Suècia, EEUU… la venda de llibres no ha caigut un 50% com aquí, sinó només un 5%.

I per quina raó la gent ha deixat de comprar llibres? Les raons són diverses.

En primer lloc, al nostre país, per culpa de la dictadura (als dictadors mai els ha interessat que la gent llegeixi), hi havia poc hàbit lector. No ajudava gens el fet que l’escolarització obligatòria fos mínima i que molta gent no pogués pagar-se els estudis. L’arribada de la democràcia va millorar l’escola pública però l’hàbit lector no va acabar d’arrelar.

En segon lloc, el desembarcament de les ja no tan noves tecnologies ha canviat els hàbits lectors. Ara, al metro, la gent no llegeix com fa deu anys sinó que va jugant amb el mòbil (i no dic llegint amb l’e-book, que d’aquests no n’hi ha gaires). Aquestes mateixes tecnologies han fet que molta gent es cregui amb dret a baixar-se continguts sense tenir en compte que els creadors vivim dels drets d’autor. Que potser hi ha gent a qui no li agrada que aquesta sigui la nostra remuneració? A mi, tampoc m’agrada gaire. M’estimaria més tenir un sou fix. Però, en qualsevol cas, si els drets d’autor no us agraden, caldrà buscar una altra forma de pagar la nostra feina.

En tercer lloc, un govern, que es dedica a pujar l’IVA cultural.

En quart lloc, les famílies, que passen de comprar novel·les i n’exigeixen la socialització. I no parlo de totes les famílies que ho estan passant molt malament amb la crisi, sinó d’aquelles que compren estris tecnològics, que són molt més cars i tenen l’obsolescència programada, però que veuen com una pèrdua de diners que el seu fill tingui una biblioteca.

En cinquè lloc, les editorials també han tingut la seva part de responsabilitat publicant molt per damunt  de les nostres possibilitats lectores Simplement per ocupar un espai a les llibreries que si no ocuparia la competència. Quants llibres llegiu a la setmana? Un, dos? En català se’n publiquen 10.000 a l’any. I també han publicat llibres infumables de no-autors mediàtics.

No vull defugir la part de responsabilitat que puguem tenir autors i autores. Potser perquè tothom vol haver escrit una novel·la abans de morir-se?

En qualsevol cas, els resultats de les proves de nivell dels nostres nois i noies d’educació són patètics per comparació amb els d’altres països d’Europa. I està demostrat que tenir llibres a casa és un factor indissociable dels bons resultats.

De manera que el 23 d’abril, dia del llibre, recordeu-vos que qui fan possibles els llibres són qui n’escriu, qui n’il·lustra, qui en tradueix i qui n’edita. I compreu llibres… tot l’any.

Autor/Autora

Gemma Lienas

Escriptora @gemmalienas

Articles publicats : 30

Deixa el teu comentari

Scroll to top