Contra l’statu quo (Editorial) Revisat per Revista Treball a . La mobilització ciutadana és el motor de la història. Això, l’esquerra ho sabem molt bé. I avui Catalunya ho viu de manera intensa. El poble de Catalunya és pro La mobilització ciutadana és el motor de la història. Això, l’esquerra ho sabem molt bé. I avui Catalunya ho viu de manera intensa. El poble de Catalunya és pro Rating: 0
Esteu aquí: Home » Actualitat » Contra l’statu quo (Editorial)

Contra l’statu quo (Editorial)

La mobilització ciutadana és el motor de la història. Això, l’esquerra ho sabem molt bé. I avui Catalunya ho viu de manera intensa. El poble de Catalunya és protagonista d’una veritable revolta cívica, tant nacional com social, contra un statu quo inacceptable. Un statu quo caracteritzat per la sobirania limitada que imposen els mercats i l’Estat, i avalada en ambdós casos per la dreta, ja sigui la catalana o l’espanyola, i que es concreta en retallades als drets de la ciutadania i en la negativa a reconèixer el dret a decidir de tot un poble.
La passada Diada Nacional va ser un exemple d’aquesta mobilització ciutadana pels drets nacionals i socials, que és el que fa més àmplia majoria a Catalunya. És aquest activisme social el que permet mantenir viu el dret a decidir i és la única raó de què CiU parli ara (parole, parole, parole…) de gir social. Tenim un govern que no pot fer el que voldria (continuar retallant descaradament), ni vol fer tot el que podria (impulsar una sortida més justa a la crisi).
Aquest Govern presumeix de seguir el que marca el poble, però la realitat és que menysté els seus representants al Parlament. Negar-se a debatre els pressupostos per amagar les retallades, especialment en un context com l’actual, és una burla a la ciutadania i un menyspreu a la democràcia.
Un frau, en definitiva, com serien unes eleccions plebiscitàries per substituir la consulta. La consulta no pot ser un mitjà més cap a l’assoliment de la independència, o de l’Estat propi, del qual es pot prescindir o substituir per altres instruments. La consulta és una fi en si mateixa. La consulta és la fi.
I en aquesta consulta volem decidir-ho tot, i no volem dreceres ni trampes. CiU, amb el suport d’ERC, vol acabar reduint unes eleccions al Parlament en un plebiscit. Nosaltres, ben al contrari, volem convertir un referèndum, la consulta, en unes eleccions constituents que serveixin per canviar-ho tot: la relació amb Espanya, però també la promoció dels drets socials i laborals, l’eixamplament de l’Estat del benestar, la lluita contra la corrupció i la qualitat de la nostra democràcia…
La consulta és més un procés que no pas un acte, és un debat i un diàleg més que no pas una decisió. El procés és més important que el resultat. L’objectiu ara és guanyar el dret a decidir. I en el seu assoliment és evident que totes aquelles persones que defensen diferents preguntes i/o respostes són aliades. Cal sumar el màxim de gent que no es conformi amb l’statu quo, ni nacional ni econòmic ni social.

Autor/Autora

Redacció Treball
Articles publicats : 18

Deixa el teu comentari

Scroll to top