BarnaSants, la pàtria de les cançons Revisat per Revista Treball a . Molt més que un festival, BarnaSants vol ser el lloc de trobada de la cançó d’autor, però també de promoció d’uns determinats valors: la llibertat, la igualtat, Molt més que un festival, BarnaSants vol ser el lloc de trobada de la cançó d’autor, però també de promoció d’uns determinats valors: la llibertat, la igualtat, Rating: 0
Esteu aquí: Home » Cultura » BarnaSants, la pàtria de les cançons

BarnaSants, la pàtria de les cançons

BarnaSants, la pàtria de les cançons

Molt més que un festival, BarnaSants vol ser el lloc de trobada de la cançó d’autor, però també de promoció d’uns determinats valors: la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la pluralitat, la fraternitat o la diversitat.

Las cançons sempre han estat acompanyants fidels de les persones.
A l’escola, les primeres cançons serveixen fonamentalment per socialitzar-nos i alhora per aprendre llenguatge, afectivitat, tradicions, valors, emocions…
Les cançons són petits manifestos poètics carregats de sentiments que es transformen en cròniques cantades de la vida, sobre la vida o al voltant de la vida. La nostra, individual i/o col·lectiva.
Les cançons acompanyen les grans lluites, els grans processos revolucionaris o simplement els anhels de canvis profunds. Totes les cançons tenen un sistema de valors, una ideologia.
El BarnaSants, també. Defensa una determinada manera de veure les coses i un sistema de valors basat en la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la pluralitat, la fraternitat o la diversitat.
I això ho concreta en la seva programació.
En principi, el Barnasants vol ser el lloc de trobada de la cançó d’autor, dels grans referents i dels emergents.  El lloc on es presenten els nous treballs, es fan concerts antològics o concerts especials proposats pels mateixos autors.
Però també és el lloc que elabora propostes pròpies que remarquen clarament l’ADN del festival, el seu sistema de valors.
Anem, doncs,a analitzar algunes d’aquestes propostes i el seu contingut.

General Moragues. Homenatge. 300 anys de cançons de lluita i resistència.
Aquest concert,coorganitzat amb el festival Tradicionàrius, és un homenatge col·lectiu a un dels símbols de la resistència catalana a l’ocupació borbònica, però és també, mitjançant aquest símbol, un homenatge a la gent que ha lluitat i lluita pels drets col·lectius, nacionals i socials. És a dir, per a nosaltres el general Moragues representa els qui avui lluiten contra els desnonaments, pels tancaments dels CIE, pel dret a decidir, per la sanitat pública o en defensa de la llengua catalana a les Illes Balears o arreu dels Països Catalans. Un concert que comptarà amb Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet, el grup Coses, Jaume Arnella, Mesclat, Miquel Gil, Vicent Torrent i Manolo Miralles (Al Tall), Rafael Subirachs, La Nova Euterpe, Francesc Ribera “Titot”, Biel Majoral, Feliu Ventura, Cesk Freixas, Pau Alabajos, Miquel Gironès, Gato-El-Qiman, Marcel Casellas i Joel Joan.

 

Cançons d’Amor i Anarquia
El 2 de març de 1974, el franquisme assassinava el jove llibertari català Salvador Puig i Antich, a qui Joan Isaac va dedicar la mítica cançó A Margalida. Quaranta anys després del bàrbar crim, el BarnaSants ha proposat al cantautor d’Esplugues l’elaboració d’un concert per recordar la tragèdia i evitar que Puig Antich i els ideals que va defensar caiguin en l’oblit. El resultat serà Cançons d’Amor i Anarquia, un espectacle que s’estrenarà al festival, on participen una colla d’amics i convidats, i que s’enregistrarà en directe.

El BarnaSants defensa una determinada manera de fer les coses i un sistema de valors basat en la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la pluralitat, la fraternitat o la diversitat.

Brigada Intergeneracional. Cançons, poesies i testimonis de la guerra en defensa de la República i la Llibertat
Reunió d’un ampli i divers col·lectiu musical fundat per tal d’abordar, des de sensibilitats i experiències ben diverses, la memòria històrica de la guerra contra el feixisme.
A l’espectacle hi participen músics com Feliu Ventura, Xavier Baró, Bikimel, Enric Hernàez, Manel Joseph, Rusó Sala, Mike Wild (fill d’un brigadista anglès), Dani Caracola i Rosa Luxemburg, a més del poeta Roc Casagran i l’excombatent de la batalla de l’Ebre Joan Guasch.
Un concert per recordar la lluita dels qui van defensar la llibertat, des de les fàbriques al camp de batalla, en el 75 aniversari de la derrota, i que van patir mort, empresonament, humiliacions i exili.

 

Homenatge a Víctor Jara
El setembre de 2013 va fer els quaranta anys de l’assassinat de Víctor Jara a mans dels militars pinochetistes, que havien protagonitzat un cop d’estat violent contra la via democràtica cap al socialisme que representava la Unitat Popular del president Salvador Allende.
Calia, doncs, des del’internacionalisme, homenatjar la memòria del cantautor xilè.
El festival va proposar la cantautora xilena PascualaIlabaca que tornés al BarnaSants per interpretar un concert en record de l’autor d’Amanda. Al costat del seu grup, Fauna, Ilabaca prepara un recital que, a més, serà la presentació del seu nou treball amb cançons de Víctor Jara.

 

Si els fills de puta volessin… el Quico es faria caçador
Una colla de joves cantautors es reuneixen amb la intenció de versionar els clàssics de Francesc Pi de la Serra a la seva manera, enregistrar-los, fer-ne un disc i un concert.
És la seva manera, i la nostra, de reivindicar un dels grans referents de la cançó d’autor en llengua catalana. Amb unes cançons que semblen escrites avui mateix.

Aquestes cinc propostes expliquen més que mil paraules el perquè el BarnaSants és més que un club. Com el PSUC de quan jo era jove.

En aquest link pots veure la programació del BarnaSants: http://www.barnasants.com/programacio.php

Autor/Autora

Pere Camps

Director del BarnaSants

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top