Arriba el maleït febrer Revisat per Revista Treball a . "En relació a la pregunta de referència, s'informa que la caça és competència de les comunitats autònomes, per això, el govern no té previst prohibir la caça am "En relació a la pregunta de referència, s'informa que la caça és competència de les comunitats autònomes, per això, el govern no té previst prohibir la caça am Rating: 0
Esteu aquí: Home » Estat espanyol » Arriba el maleït febrer

Arriba el maleït febrer

Arriba el maleït febrer

“En relació a la pregunta de referència, s’informa que la caça és competència de les comunitats autònomes, per això, el govern no té previst prohibir la caça amb gossos”.

Aquesta és la breu resposta per part del govern a les tres preguntes que recentment li vaig formular:

-Té previst el govern, en coordinació amb les comunitats autònomes, algun tipus d’actuació per reduir el nombre de gossos de caça abandonats?

-Té previst el govern, en coordinació amb les comunitats autònomes, algun tipus de control administratiu en finalitzar la present temporada de caça?

-S’ha plantejat el govern prohibir la caça amb llebrers, com estan sol·licitant protectores i organitzacions no governamentals animalistes?

L’única pregunta a la qual ha donat resposta directa el govern és a aquesta última: “No prohibirem la caça amb llebrers”. Les altres dues les respon per omissió: “No farem res”.

El govern es renta les mans amb l’excusa que és una competència autonòmica. Ara bé, quan les comunitats autònomes legislen sobre maltractament animal, el govern recorre al Tribunal Constitucional, com ha esdevingut amb la prohibició de les curses de braus a Catalunya o amb la prohibició de sacrificar-los a les Illes Balears.

Però el problema dels gossos de caça, principalment llebrers i podencs, és greu. Diverses organitzacions i protectores alerten que el nombre de gossos de caça abandonats està augmentant exponencialment en els últims tres anys i que la situació va a pitjor: abandonament en carrers, camps i carreteres, moltes vegades ferits i amb fractures, sobretot en l’època de caça.

També denuncien un augment molt significatiu de cadells, que atribueixen al fet que la selecció i descarti dels gossos s’està fent ara a edats més primerenques, i temen l’arribada del mes de febrer, quan acaba la temporada de caça, en veure´s desbordades i sense mitjans ni recursos per fer front a aquesta situació.

Es calcula que, de raça llebrer, 50.000 gossos són abandonats cada any en finalitzar la temporada de caça, si bé les dades oficials no reflecteixen aquesta realitat. Així, segons les dades donades pel govern a preguntes de la meva companya Maribel Mora, el 2016 van ser incoades 113 infraccions penals relatives a llebrers i 151 en relació a altres gossos de caça, i 1.401 infraccions administratives relatives a llebrers i 2.183 en relació a altres gossos de caça.

Segons dades de la mateixa Guàrdia Civil, al voltant del 40% dels gossos afectats per algun tipus de maltractament animal són llebrers i altres gossos de caça.

Sigui com sigui, les dades aclaparen i rara és la setmana que no veiem dures imatges de llebrers abandonats malferits i famèlics, morts en el fons de pous o penjats en arbres, i els refugis i protectores no donen l’abast.

L’Estat espanyol segueix sent l’únic de la Unió Europea que permet la caça amb llebrers.

Estem en una legislatura que crec (i desitjo) serà d’inflexió en relació als drets dels animals. La prohibició de tallar la cua als gossos, també als de caça, el suport unànime per considerar els animals éssers sensibles i no coses i algunes iniciatives pendents de debatre, com incloure en l’Educació l’empatia cap als animals o la recentment presentada iniciativa per incloure en el Codi Penal el maltractament a animals salvatges, no deixen de ser un reflex del sentir social sobre la defensa dels drets dels animals.

I també, cada dia són més les veus que reclamen la prohibició de la caça amb gossos pel maltractament que comporta.

I arriba febrer, i acaba la temporada de caça a Espanya. I comença Febrer, la por dels llebrers. Títol d’un recomanable documental sobre la realitat a Espanya dels llebrers.

El proper 4 de febrer, Dia del Llebrer, es celebraran a 31 ciutats espanyoles i en altres ciutats de França, Itàlia i Bèlgica manifestacions contra la caça i l’abandonament, maltractament i matança de gossos anomenats “de caça”. Allà ens veurem, i ben acompanyats.

Autor/Autora

Joan Comorera
Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top