Allò que està en joc a les eleccions presidencials franceses Revisat per Revista Treball a . Unes eleccions presidencials comporten, a cada campanya, un seguit de sorpreses i cops d'efecte. Els sondejos designen amb uns quants mesos d'antelació aquell q Unes eleccions presidencials comporten, a cada campanya, un seguit de sorpreses i cops d'efecte. Els sondejos designen amb uns quants mesos d'antelació aquell q Rating: 0
Esteu aquí: Home » Europa » Allò que està en joc a les eleccions presidencials franceses

Allò que està en joc a les eleccions presidencials franceses

Allò que està en joc a les eleccions presidencials franceses

Unes eleccions presidencials comporten, a cada campanya, un seguit de sorpreses i cops d’efecte. Els sondejos designen amb uns quants mesos d’antelació aquell que serà el favorit o el que esdevindrà president de la República. Rebutjant que es decideixi en el seu lloc, la ciutadania fa sentir la seva veu, frustra els seus pronòstics i, en ocasions, causa sorpresa. Aquestes eleccions presidencials que estem vivint no són l’excepció a la regla. Des de fa quasi un any, els sondejos ja anunciaven un duel entre Alain Juppé i Marine Le Pen en la segona volta. Des de les primàries de la dreta que van designar François Fillon com a candidat dels republicans, per primera vegada en la història de la Cinquena República, un president en exercici no es torna a presentar, les primàries ciutadanes de l’esquerra han designat àmpliament com a candidat del Partit Socialista a Benoît Hamon, diputat de l’ala esquerra del partit i el “Cas Pénélope” ha afeblit les opcions de guanyar de François Fillon. Mentre l’extrema dreta va constituir la sorpresa de les eleccions presidencials del 2002, ara s’anuncia com la primera força de la segona volta, i un dels altres favorits és Emmanuel Macron, fins fa pocs mesos Ministre de l’executiu de François Hollande, el qual es defineix com ni d’esquerres ni de dretes. A dos mesos dels comicis, tot l’escenari ha canviat. Afortunadament, això demostra que la campanya presidencial que queda és decisiva per al resultat de les eleccions presidencials. I encara més pel que fa a la seva dinàmica.

En aquest sentit, l’àmplia victòria de Benoît Hamon (58’71%) sobre el seu rival Manuel Valls (41,29%) en les primàries ciutadanes de l’esquerra és significativa. Afirmant els valors de l’esquerra, desplegant un programa l’objectiu del qual és transformar profundament la societat, ha sabut construir una dinàmica positiva amb visió de futur i capaç de respondre als reptes actuals. Abordant qüestions majors i sovint ignorades com l’evolució del treball, canviant el paradigma, Hamon ha sabut adreçar-se a un electorat d’esquerres fora del marc del partit socialista. És aquí on es troben totes les potencialitats de canvi en aquestes eleccions presidencials: els francesos desitgen un nou paradigma per a la societat.

El debat de les idees ha permès mobilitzar la ciutadania allunyada de la política, aquella que feia molt temps que no assistia a un míting polític. Obrir l’espai polític, vincular idees noves, respondre a les evolucions de la societat en un món globalitzat i refusar erigir-se com un home providencial, són algunes de les raons que expliquen l’adhesió al projecte de Benoît Hamon. Oferint la mà a Jean-Luc Mélenchon, candidat de “La França Insubmisa”, i a Yannick Jadot, candidat de l’Europe Ecologie les Verts, Benoît Hamon ha ofert l’oportunitat històrica a les forces d’esquerra de transformar la societat francesa. Aquesta oportunitat és fonamental i urgent. Urgent per prendre consciència dels desafiaments ecològics, de l’esgotament de recursos naturals, del desinterès d’allò públic. Urgent per respondre a patiments socials que succeeixen dins dels territoris de la República. Urgent, en definitiva, per protegir els nostres conciutadans davant les evolucions de la globalització permetent-los viure decentment. Si no s’arriba a un acord entre els tres candidats, el poble no es pot permetre esperar. La dinàmica que ja existeix podrà sens dubte vèncer les reticències que s’aniran amplificant. Per això, les idees i el projecte han de continuar estan al cor d’aquestes eleccions i així podran, elles soles, constituir la condició necessària per evitar assistir impotents a un duel entre la dreta i l’extrema dreta i començar el necessari treball de refundació de l’esquerra.

Autor/Autora

Guillaume Balas

Eurodiputat del Partit Socialista Francés

Articles publicats : 1

Deixa el teu comentari

Scroll to top