Activem la participació Revisat per Revista Treball a . Les eleccions municipals i europees previstes des de fa temps i amb data fixada el dia 26 de maig, que en la majoria de CCAA coincideixen també amb les eleccion Les eleccions municipals i europees previstes des de fa temps i amb data fixada el dia 26 de maig, que en la majoria de CCAA coincideixen també amb les eleccion Rating: 0
Esteu aquí: Home » Catalunya » Activem la participació

Activem la participació

Activem la participació

Les eleccions municipals i europees previstes des de fa temps i amb data fixada el dia 26 de maig, que en la majoria de CCAA coincideixen també amb les eleccions autonòmiques i en un parell de llocs amb les eleccions als Consells Insulars, es veuran afectades, i molt, per la convocatòria d’eleccions generals que el President Sánchez va anunciar fa vuit dies a partir de la forassenyada decisió d’ERC i del PDECAT de no donar suport als pressupostos generals de l’estat i forçar l’avançament electoral, els resultats del qual poden conformar un govern infinitament pitjor que el que tenim ara.

Ens trobem, doncs, davant d’unes eleccions molt transcendentals, a Catalunya, en el marc local, en l’estatal i en l’europeu i, en els tres casos, la participació serà la clau dels resultats. Només cal pensar en Andalusia i en els centenars de milers de votants d’esquerres que no van dipositar el seu vot a les urnes, bé perquè creien que els seus guanyarien sense problemes, bé perquè no es sentien identificats amb les persones i/o amb els programes que presentaven el PSOE i Adelante Andalucía –tampoc ajuda en el nostre cas, crec, el  canvi de marca, de nom del partit o de la coalició a cada contesa electoral-, bé per altres motius que ara no hi ha temps d’analitzar.

I si la participació és la clau, entenc que tots els esforços dels comuns, de Podemos i de les altres confluències s’haurien de dedicar a activar tots els mecanismes al nostre abast per retre comptes de la tasca realitzada per tots nosaltres en els tres àmbits, per informar de les propostes i compromisos que volem dur a terme en els tres nivells institucionals tant si formen part dels governs com si ens quedem a l’oposició i per il·lusionar la ciutadania no només a l’hora de votar sinó per esdevenir agents actius i implicats en la governació i la transformació de la realitat els propers anys.

És evident que la participació no és quelcom que es pugui improvisar en pocs mesos, però també ho és que no podem comptar amb els recursos de què disposen els altres partits ni en diners ni en presència als mitjans de comunicació, siguin públics o privats, ni en publicitat, ni en xarxes socials, per no parlar de les fake news que intoxicaran tant com puguin el panorama. Hem de fer rendibles al màxim els nostres principals actius que són  els militants o associats, els amics i les persones voluntàries que animem a col·laborar amb nosaltres, conscients que la conversa personal, la trobada amb grups més o menys nombrosos, el porta a porta són molt eficaços i no hauríem de deixar-los de banda.

Faríem bé de tenir molt present que la imatge de baralles internes a l’hora d’elaborar les llistes electorals o de decisions més unipersonals que col·lectives, encara que s’emmascarin de consulta interna amb baixíssima participació, no ajuden ni a la militància ni als possibles votants a sentir-se motivats i actius en les campanyes. Ja no parlo de les escissions o dels trencaments anunciats entre algunes confluències i Podemos de cara a les eleccions generals. És prou conegut que els mitjans emfasitzen tot allò que ens pugui perjudicar i minimitzen totes les mesures i èxits assolits, però, per això mateix, encara hauríem de ser més curosos.

Una pregunta que es fa molta gent i, probablement, a mesura que avanci la campanya encara s’incrementarà el nombre de persones intrigades, és amb quina o quines forces polítiques ens plantegem fer aliances, ja que és obvi que no hi haurà per part de ningú majories absolutes. Si Ada Colau, com diuen diverses enquestes, encapçalarà la llista més votada, amb qui intentarà pactar un programa de govern per esdevenir alcaldessa de nou? Quins seran els aliats de Catalunya en Comú i de Podemos i les seves confluències per assolir un govern d’esquerres a Espanya? En quin dels grups parlamentaris europeus s’integrarà la candidatura estatal de Podemos on figurarà en un lloc per ser elegit eurodiputat Ernest Urtasun? Són qüestions d’enorme relleu i que no podem deixar a l’aire. Hem d’adoptar criteris ferms i consensuats i difondre’ls arreu sense oscil·lacions ni personalismes. Des dels caps de llista fins el voluntari més recent cal tenir clares les respostes i expressar-les amb serenitat i convenciment.

Tot i que les eleccions generals i les municipals són molt importants, les europees, encara que costi més d’assumir-ho, poden ser determinants no només pel continent europeu i per a la Unió Europea de la qual formem part, sinó per a tot el món, on una globalització econòmica poc controlada des de la política i els tres grans estats mundials -EEUU, Rússia i Xina – tenen el màxim interès en fer desaparèixer l’únic continent, Europa, i la seva Unió on, malgrat les insuficiències, sobreviu l’estat social i democràtic de dret i la recerca del benestar i de la igualtat. No deixem d’explicar-ho

Autor/Autora

Eulàlia Vintró

Membre del Consell Nacional d'ICV

Articles publicats : 36

Deixa el teu comentari

Scroll to top