7 llibres que fan pensar, les recomanacions de Treball per aquest Sant Jordi Revisat per Revista Treball a . Les dificultats que pateixen les dones migrades, el masclisme que han d’aguantar les dones generació rere generació, la homofòbia, o les societats desiguals són Les dificultats que pateixen les dones migrades, el masclisme que han d’aguantar les dones generació rere generació, la homofòbia, o les societats desiguals són Rating: 0
Esteu aquí: Home » Catalunya » 7 llibres que fan pensar, les recomanacions de Treball per aquest Sant Jordi

7 llibres que fan pensar, les recomanacions de Treball per aquest Sant Jordi

7 llibres que fan pensar, les recomanacions de Treball per aquest Sant Jordi

Les dificultats que pateixen les dones migrades, el masclisme que han d’aguantar les dones generació rere generació, la homofòbia, o les societats desiguals són alguns dels temes que tracten la nostra petita selecció de llibres recomanats per la Gaby Poblet, el Juli Tello, la Cristina Bigordà, el Marc Andreu, el Xavier Riu, el Roger Molinas i la Carmen Juares per aquest Sant Jordi. Gaudiu-los, tots ells fan pensar.

AmericanahAmericanah. Chimamanda Ngozi Adichi. Literatura Random House, 2014

“Americanah” és una novel.la per riure, plorar i aprendre sobre migracions, racisme, identitats… i sobre el cabell afro! Chimamanda Ngozi Adichi és una escriptora nigeriana que viu entre els Estats Units i Nigèria. Va migrar als Estats Units per estudiar comunicació i ciències polítiques a Filadèlfia als 19 anys. Avui és una reconeguda novel·lista i a més a més una referent feminista. Ifemelu, el personatge de la seva novel·la “Americanah”, també és una noia nigeriana que va migrar als Estats Units de jove, mentre que el seu enamorat, Obinze va estar un temps a l’Anglaterra. Amb una narrativa impecable, entretinguda i atrapant Chimamanda ens fa descobrir que el racisme i “la raça” també es poden explicar a través de l’amor i de l’humor. Gaby Poblet, antropòloga.

AguasdevenganzaAguas de Venganza. Miguel Pajares. Editorial Alrevés, 2016

El Miguel Pajares és antropòleg, investigador i president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Fa servir el seus coneixements sobre polítiques d’estrangeria i d’asil i els porta a la novel·la negra com a forma de denúncia. Aguas de venganza és una novel·la que té com escenari Barcelona i la frontera sud. Si bé es tracta de ficció, Pajares també es basa en relats reals que ens transporten a les rutes migratòries, les guerres a l’Africa Subsahariana, el desert i els martiris de la tanca de Melilla i de la platja del Tarajal, a Ceuta. El protagonista, l’inspector Samuel Montcada que investiga una sèrie d’assassinats, també reflexiona i s’indigna sobre la impunitat a la frontera sud. Juli Tello, activista de Stop Mare Mortum.

 

ElsHomesMexpliquenCoses.Portada.OK.smallEls homes m’expliquen coses. Rebecca Solnit. Angle Editorial, 2015

Amb aquest conjunt d’assajos l’activista i historiadora de Sant Francisco, Rebecca Solnit aconsegueix el que ella mateixa reivindica com a essencial: anomenar i descriure els fenòmens més complexos i subtils que afrontem les dones per a donar-los valor i sacsejar consciències. Relats lúcids i rigorosos, plens de duresa i realitat que posen llum contra l’oblit, els silencis, les veus i les vides trencades. Una magnífica contribució al pensament feminista que ens retroba amb Virgina Wolf i amb heroïnes que han confrontat la masculinitat dominant passant pel trauma al seu propi cos. Una lectura per empoderar-nos contra el mansplaining, el concepte que l’autora crea i explica al primer assaig del llibre, un paisatge ben comú per a totes! Cristina Bigordà, educadora social.

elsiglorevolucionEl siglo de la revolución. Una historia del mundo de 1914. Josep Fontana. Crítica, 2017

La por a la revolució i al fantasma del comunisme, enunciat així el 1848 per Marx i Engels, no va esdevenir un perill real fins el triomf de la revolució soviètica de 1917. Amb l’excusa d’aquest centenari, l’historiador Josep Fontana ha escrit El siglo de la revolución. Una historia del mundo de 1914 (Crítica). Es tracta d’un assaig polític i cultural d’alta divulgació però amè que repassa tota la història contemporània. En certa manera deutor d’Eric Hobsbawm, Fontana depassa els límits cronològics del seu segle curt i aporta elements per pensar la centúria com Tony Judt. El siglo de la revolución és molt crític amb el paper de la socialdemocràcia i dels Estats Units, però tampoc s’està de retratar amb cruesa el món del socialisme real. Al final constata el triomf del capitalisme i la desigualtat però no avala cap teoria de fi de la història. De fet, Fontana conclou que amb una cita de Karl Kraus que apel·la al necessari fantasma revolucionari: “Que Déu ens conservi per sempre el comunisme, perquè aquesta xusma no es torni encara més desvergonyida… i perquè, com a mínim, quan se’n vagin al llit tinguin malsons”. Marc Andreu, periodista i historiador.

lagrimasdesalLlàgrimes de sal. Lidia Tilotta, Pietro Bartolo. Ara Llibres, 2017

Llàgrimes de sal ens trallsada a l’illa de Lampedusa, enmig del Mediterrani. És un relat basat en casos reals que ha tractat Pietro Bartolo en els últims 25 anys, un metge originari de l’illa que ha dedicat la seva vida a curar a les persones que arriben a Lampedusa com a entrada a Europa, fugint de la guerra i de la fam. Són històries d’homes, dones i nens que han creuat deserts, mars i muntanyes i han vist morir familiars o amics, però que tot i així, no es donen per vençuts perquè els mou el desig de començar una nova vida a Europa perquè el que han deixat enrere és pitjor que qualsevol escenari alternatiu. És una gran història de coratge, compromís cívic, dignitat i amor. Carmen Juares Palma, treballadora familiar i activista antiracista.

Para acabar con Eddy BellegueulePara acabar con Eddy Bellegueule. Édouard Louis. Ediciones Salamandra, 2016

Aquest colpidor llibre es una resposta catàrtica sobre com afrontar la identitat homosexual i l’assetjament homòfob a l’adolescència en un entorn desfavorable. El relat autobiogràfic comença amb una escopinada a la cara, Édouard Louis no empra cap eufemisme per endolcir l’espiral de violència, física i psicològica, en que es va veure immers des dels 12 anys, en una ciutat obrera de la perifèria on la força física viril es l’única mesura per l’estatus social i qualsevol mostra d’interès per la cultura es una sospita d’efeminament. El ritme frenètic dels fets i les reflexions no ens deixaran ni un paràgraf per agafar aire. El recomano com a forma de visibilització d’una realitat encara massa present a instituts i entorns socials del nostre voltant. Roger Molinas, arqueòleg.

lasecesiondelosricosLa secesión de los ricos. Antonio Ariño i Joan Romero. Galaxia Gütenberg, 2016

La secesión de los ricos és un llibre molt treballat, que recull la investigació de dos catedràtics de la Universitat de València, Antonio Ariño i Joan Romero, sobre el tema de la creixent desigualtat social, a nivell mundial, europeu i espanyol, un cop sembla que es deslegitíma el contracte social vigent des del final de la Segona Guerra Mundial. No es conformen en fer-ne una descripció i en documentar-la (hi ha multitud de notes a peu de pàgina i gràfics de dades, més una trentena de pàgines de bibliografia), sinó que aventuren unes reflexions sobre aquesta nova etapa del capitalisme, que són suggeridores. No cal estar d’acord amb tot, però per a la gent que volem canviar les coses, s’agraeix que t’aportin dades significatives ben treballades i et facin pensar. Xavier Riu, mestre.

Autor/Autora

Autores i autors diversos
Articles publicats : 2

Deixa el teu comentari

Scroll to top