27-S: Una nova etapa personal Revisat per Revista Treball a . El president Mas ha decidit convocar eleccions al Parlament de Catalunya el proper 27 de setembre. Aquest fet aclareix el calendari polític i posa data de caduc El president Mas ha decidit convocar eleccions al Parlament de Catalunya el proper 27 de setembre. Aquest fet aclareix el calendari polític i posa data de caduc Rating: 0
Esteu aquí: Home » Opinió » 27-S: Una nova etapa personal

27-S: Una nova etapa personal

Bosch_ACNEl president Mas ha decidit convocar eleccions al Parlament de Catalunya el proper 27 de setembre. Aquest fet aclareix el calendari polític i posa data de caducitat a l’actual legislatura. Per aquest motiu m’ha semblat necessari abusar una vegada més de la paciència dels lectors i lectores de Treball per fer públic un anunci (de fet, una constatació) que m’afecta personalment. Crec que el mitjà ideal per fer-ho és la revista de la meva formació política i que va ser durant molts anys l’òrgan oficial del PSUC.

El novembre del 2015 farà dotze anys que vaig entrar al Parlament, el novembre del 2003, coincidint amb la creació d’una majoria catalanista i d’esquerres, encapçalada pel president Maragall. El meu partit, Iniciativa per Catalunya Verds, té establert, en els seus estatuts, des de fa temps, i en el Codi Ètic recentment aprovat, una limitació de mandats de tres legislatures o el seu equivalent en anys, és a dir, dotze. En conseqüència, és evident que el que pertoca, en el marc de les normes de la meva formació política, és no presentar-me a les properes eleccions al Parlament de Catalunya i renunciar òbviament a acollir-me a les excepcions que preveu la mateixa normativa d’ICV (i que penso que es podrien aplicar a d’altres companys i companyes més joves i amb responsabilitats al partit).

Així doncs, exerciré les meves funcions com a diputat fins al final de la legislatura, i a continuació, tornaré a la meva feina com a funcionari del Cos Superior d’administració de la Generalitat, plaça en la que en aquests moments em trobo en situació de serveis especials.

Aquesta decisió, que tenia presa des de que es va iniciar la nova legislatura el novembre de 2012, la vaig comunicar ja fa un cert temps a la direcció nacional d’Iniciativa, a la direcció del partit del Baix Llobregat, i la vaig explicar ja fa més de tres mesos als meus companys i companyes, a l’assemblea de l’Agrupació d’ICV de Sant Feliu de Llobregat; ara que coneixem la data de les properes eleccions és el moment de fer-la pública.

Penso que la meva nova situació personal i professional ha de comportar també deixar les meves responsabilitats a la direcció d’ICV, i quan acabi la legislatura, plegaré com a membre de la Comissió Executiva. No faré més que culminar un lent, voluntari, planificat i progressiu procés d’allunyament de les màximes responsabilitats en el partit, iniciat l’any 2008 quan vaig deixar de ser vicepresident d’ICV a la 9a Assemblea Nacional, i continuat quan vaig deixar de formar part del Nucli de direcció i de presidir la fundació Nous Horitzons durant  la darrera Assemblea Nacional, la 10a, l’abril del 2013, d’acord amb la renovació interna impulsada per en Joan Saura.

Ser diputat del Parlament del meu país és i ha estat un honor excepcional. He pogut viure en primera persona esdeveniments d’una gran intensitat: durant la legislatura 2003-2006, vaig participar activament com a ponent en l’elaboració i negociació de l’Estatut i vaig estar tres anys senador designat pel Parlament; durant la legislatura 2006-2010  vaig defensar amb orgull i fermesa el Govern d’Entesa, com a portaveu, primer, i president després, del meu grup parlamentari; des de 2010, ja a l’oposició, he participat activament en les Comissions d’Interior, Afers Institucionals, i Justícia i Drets humans, i en diverses Comissions d’Estudi com la del Dret a decidir o la de bales de goma, i he viscut molt de prop i amb il·lusió tot el procés sobiranista col·laborant en l’elaboració de les diverses declaracions aprovades pel Parlament. Alhora he dedicat especial atenció les qüestions relacionades amb la meva comarca, el Baix Llobregat. Posats a fer balanç i a escollir moments personals destacats triaria cinc tasques parlamentàries: haver estat ponent de l’Estatut de 2006, haver estat relator de les lleis per impulsar polítiques públiques de la memòria (Llei del Memorial Democràtic i Llei de Fosses), haver defensat el Cos de Bombers d’atacs innobles a la Comissió d’investigació de l’incendi d’Horta de Sant Joan, haver combatut l’equivocada política del conseller Puig a Interior, i haver pogut realitzar aportacions al redactat de les declaracions sobiranistes dels darrers anys.

En el nou cicle electoral que comença aquest any, col·laboraré tot el que pugui en ajudar als meus companys i companyes d’ICV a obtenir els millors resultats possibles a les eleccions del mes de maig: he estat molt temps vinculat al municipalisme d’esquerres i valoro moltíssim l’esforç i la dedicació, sovint poc reconeguts, dels càrrecs públics locals. Després, al setembre, iniciaré amb normalitat una nova fase de la meva vida.  Em sembla saludable, en moments de descrèdit de la política, poder explicar que torno al meu lloc de treball. Això no vol dir pas que abandoni l’activitat política: penso continuar militant a Iniciativa, defensant una política d’esquerres que lluiti contra la pobresa i les desigualtats i un país net de corrupció. Treballaré per la plena sobirania d’una Catalunya independent, a partir d’un procés realitzat amb rigor, allunyat de demagògies, i capaç de construir majories sòlides des de la convicció de que som un sol poble. I no deixaré de col·laborar mai en l’enfortiment de lligams entre tots els Països Catalans.

El primer acte polític públic en el que vaig prendre la paraula va ser, de ben jove, el de la presentació pública d’un PSUC encara il·legal a la meva ciutat, Sant Feliu de Llobregat. Probablement, el darrer míting multitudinari en que hauré intervingut haurà estat el de Vic, el 8 de novembre de l’any passat, un acte unitari en defensa del sí-sí a la consulta de l’endemà: em sembla bonic, emocionant i significatiu.

Autor/Autora

Jaume Bosch

Advocat i exdiputat d’ICV al Parlament de Catalunya

Articles publicats : 34

Comentaris (10)

 • Avatar

  Raül

  Moltes gràcies, Jaume, per la teva dedicació i entrega tots aquests anys. La teva petja deixarà un record inesborrable en moltes i molts de nosaltres. Estic convençut, tanmateix, que en el futur continuarem coincidint i entrecreuant els nostres camins. Que així sigui.

  Afectuosament,

  Raül

  Respon
 • Avatar

  Pere Casals Mitjans

  Gràcies Jaume, per tota aquesta activa trajectòria política inequívocament d’esquerres i per aquesta bonhomia sempre tant propera i fraternal amb la nostra agrupació de Martorell (casa teva). Ja deus saber qué et vindrem a cercar sempre que et necessitem.
  Una forta abraçada company.
  Salut!

  Respon
 • Avatar

  Pere

  A ICV li fan falta més persones com vostè. Gràcies per tot.

  Respon
 • Avatar

  Pilar

  Quin greu que plegui, senyor Bosch! Vol dir això que ICV abandona l’opció sobiranista i s’arrenglera amb PSC, PP, Ciutadans?

  Amb Romeva i vostè lluny, això sembla.

  Sigui com sigui, moltes gràcies per la seva tasca!

  Respon
 • Avatar

  Josep M Armengou

  Ja no puc afegir-hi gairebé res, Jaume, al que han dit més amunt. Saps com aprecio les teves formes de fer, de manera que aprofito aquesta tribuna per fer-les servir de paradigma del que és l’activitat política en la que crec i per la qual treballem molta gent: voluntat de servei, professionalitzada en els continguts, trepitjant el carrer, empàtica, implacable amb l’enemic (pocs), profundament respectuosa de l’adversari, cercadora de punts d’acord allí on n’hi ha d’haver i amb qui és millor que n’hi hagi.
  Senzilla, i amb rerefons intel.lectual de gruix.
  De tot això en ens falta un munt, avui dia.
  Deixa’m acabar dient com val la pena treballar pel teu país (que vol dir per tots els del món, però sempre a partir de l’únic que tens ) i per la gent més feble, més castigada i amb menys possibilitats vitals, i que és per això mateix que és tan clau el moment que vivim, i que el volem fet entre joves i grans, dones i homes, i amb la resta de socis animals i naturals del planeta. Gràcies per seguir sent-hi.

  Respon
 • Avatar

  Esteve (Terrassa)

  Moltes gràcies per la feina feta! Tota la meva simpatia des de la posició de militant d’Esquerra. És una llàstima que hagis de plegar, però al mateix temps complir els estatuts dignifica la política.

  Respon
 • Avatar

  Josep Pujades

  Excel·lent en Jaume. Guardo un gran record quan el vaig tenir de subdirector a la DG de seguretat ciutadana.

  Respon
 • Avatar

  Xavier Fusté

  Molt bé Jaume,

  Ens vam conèixer de grans tot i ser de la mateixa edat. Curiòs doncs jo tinc una gran amiga al Baix LLobregat la Gemma i un gran apreci per la Genoveva, la Maria etc.

  També per en Pep Janés i en Daniel Tambo ( el “sonrises”) biòlegs com jo amb els quals havia treballat a la clandestinitat a la UB.

  Molts haurien de tornar a la feina, també alguns d’aquests nascuts als principis dels 70 que ara dubten entre SI SI i SI NO la qual cosa és legítima, només faltaria.

  Salvaran una caiguda electoral espectacular gràcies amb la confluència amb Guanyem BCN, organització en la que estic tornan a fer política després de quasi 27 anys militant a col·legis professionals o associacions veinals i entitats ambientals i votant -fins ara- ICV-EUA.

  Avui també marxa en Ricard Gomà per mi una de les persones més honestes i brillants de l’actual ICV. Justa la fusta: Jaume Bosch i Ricard Gomà ambdòs independentistes.

  Algú em pot explicar perquè molts dels fills i filles educats per parelles de ex-BR o ex- PSU de Catalunya avui i aquí voten o militen a la CUP?

  Una abraçada

  Respon
 • Avatar

  sonia ortega

  Estimat Jaume

  En puc donar fe de la teva honestitat, la teva capacitat politica, el teu amor per Catalunya, la teva sensibilitat social. Sempre que dic als meus alumnes hi ha bons politics penso en tu.

  La teva retirada ens deixa una mica orfes als sobiranistes d.IC. Potser molt mes que una mica. Jo se el que fare a les municipals. Tant de bo tingues clar on sere el setembre…

  El que tinc clar es que la Monica i tu us mereixeu una nova etapa i els amics gaudir amb mes intensitat de la teva sabiesa.

  Orgullosa de ser amiga de tots dos.

  Respon

Deixa el teu comentari

Scroll to top